Korona Karantin Federacija Sarajevo

Gradski štab za vanredne situacije Grada Banja Luka danas je nakon zasjedanja donio odluku o pooštrenju mjera s ciljem suzbijanja koronavirusa.

Nove epidemiološke mjere odnose se na obavezno nošenje zaštitnih maski i na otvorenom na području grada Banje Luke, što do sada nije bio slučaj.

U Banja Luci posljednjih dana bileži se porast broja oboljelih od koronavirusa, a iz Univerzitetsko-kliničkog centra naveli su da je stanje u Banjoj Luci alarmantno te se grada nalazi pred zatvranjem.

Skoro 90 posto bolničkih kapaciteta je popunjeno, a na bolničkom liječenju u UKC-u trenutno se nalazi preko 300 osoba. U entitetu Republika srpska u posljednja 24 sata izvršeno je testiranje 1.165 laboratorijskih uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 351 osoba. Na području grada Banje Luke zaražene su 92 osobe, a tri su preminule.

Posljednjih dana raste broj zaraženih koronavirusom u našoj zemlji, a u glavnom gradu Sarajevu zbog pogoršanja epidemiološke situacije uveden je djelimični lockdown tokom vikenda.

U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata testirano je 3.727 uzoraka od čega je 1.058 pozitivnih, a zabilježena su 42 smrtna slučaja.