Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je bezbednosna situacija u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovinu potpuno povoljna.On je dodao da su nerealne ocene pojedinih evropskih zvaničnika da bi u BiH ponovo moglo doći do međunacionalnog sukoba.
“O tome pričaju ljudi koji nemaju dovoljno podataka o BiH”, rekao je Lukač novinarima u Banjaluci.

On je ocenio da određene političke opcije u Evropskom parlamentu pokušavaju da podignu međunacionalne tenzije u BiH i uvuku strah među građane.

“To je apsolutno zlonamerno, jer BiH nema nikakve uslove za rat. Svi građani su to doživeli i znaju šta to znači. Nikom nije u cilju da se takve stvari ponove, bez obzira što u nekim delovima Evrope i sveta postoje ratna dejstva”, istakao je ministar unutrašnjih poslova RS.

Prema njegovim rečima, ratne opcije u BiH nisu donele rešenja, pa ne bi ni u budućnosti, istakavši da je mir jedina budućnost BiH.

Lukač je naveo da sve bezbednosne agencije u BiH sarađuju s ciljem da bezbednost, prava i slobode građana budu na visokom nivou, pozivajući sve političke subjekte u BiH da rade na pomirenju i miru, a ne na dizanju tenzija i uvlačenju straha među stanovništvo.

Povodom dešavanja u Ukrajini, on je kazao da EUFOR ima mandat i mogućnost da, u skladu sa vlastitim procenama, raspoređuje snage u BiH, ali da Oružane snage BiH nemaju potrebe da na tom planu prave bilo kakve manevre, pokrete i slično.

“EUFOR u skladu sa mandatom može pojačati snage i da kontroliše bezbednost. Ne vidim tu problem i pozivam građane da apsolutno to mirno prihvate”, kazao je Lukač.

On je ocenio da ne postoji razlog za uznemirenost ako na teritoriji RS ili BiH vide neke pokrete EUFOR, njihovih vozila ili letelica.

“Siguran sam da to može doprineti bezbednosti”, naglasio je Lukač. Ministar unutrašnjih poslova RS je naveo da će pred nadležnim organima biti procesuirani svi građani BiH koji samovoljno budu otišli da ratuju u Ukrajini, bez obzira na to koju stranu budu podržavali.

Prema njegovim rečima, svi oni, kada se vrate, biće u skladu sa zakonom procesirani i osuđeni za učešće u ratnim dejstvima na teritoriji druge zemlje.

“Zato pozivam sve građane BiH da ne idu na bilo čije ratište, jer neće doprineti rešenju sukoba”, kazao je Lukač.

On je još ocenio da se očekuje određen priliv izbeglica iz Ukrajine, ali da smatra da taj broj neće biti veliki.

“Verujem da će BiH organizovano i adekvatno pristupiti zbrinjavanju izbeglica koje se pojave iz Ukrajine, te da ćemo moći da im pružimo podršku”, kazao je ministar policije RS.

(Beta)