U Srbiji je od danas dozvoljena vakcinacija i državljana Bosne i Hercegovine na bilo kojem mjestu, bez najave i besplatno, međutim, ne možete znati koju vakcinu ćete primiti dok ne dođete na vakcinalni punkt.

Iz Instituta za javno zdravlje Srbije su potvrdili za .ba da je državljanima BiH za vakcinaciju potreban samo lični identifikacijski dokument te da mogu doći na bilo koji punkt u državi.

U Srbiji je moguće vakcinisati se sa vrsta vakcina – Pfizer, AstraZeneca, kineske vakcine, Sputnik V, međutim od mjesta vakcinacije zavisi i koju ćete vakcinu dobiti. Tamo gdje imaju više vrsta na raspolaganju možete i da birate svoju dozu.

Veliki broj građana je već jutros otišlo u Srbiju kako bi se vakcinisali s obzirom na to da je imunizacija osoba mlađe i srednje životne dobi u Federaciji BiH još uvijek daleko, a u Republici Srpskoj također imaju poteškoća sa određenim dozama vakcina, tačnije Sputnikom V.

Neki od čitalaca su nam se javili kako bi ispričali svoje iskustvo pa tako jedna od državljanki BiH kaže da se vakcinisala u Šapcu Pfizerom gdje je mogla da bira između te i kineske vakcine, no naglašava da su doze Pfizera u ovom gradu pri kraju.

Ističe i da na vakcinalnom punktu u ovom gradu nije bilo gužve te da je odmah po dolasku došla i na red.

Njoj su rekli da doze AstraZeneca vakcine i Sputnika V pretežno nema, te da i kada stignu, koriste ih samo određenim danima.

Vezane objave