Nedavno je objavljeno da su migranti u Bosni i Hercegovini za tri godine preko Western Uniona podigli više od 5,8 miliona KM. Mnogi su se pitali otkud im dokumenti za podizanje novca, no javna je tajna da i bh. državljani to rade za njih.
Velika suma novca je u BiH stigla iz Pakistana, Afganistana, Maroka i Iraka od 2018. godine. Jedan dio tog novca sasvim sigurno jesu podigli ilegalni migranti koje naša vlast ne može da identifikuje zato što “nemaju dokumente”. Međutim, sigurno nije zanemarljiv ni procenat bh. državljana uz pomoć čijih ličnih podataka i dokumenata migranti također dolaze do novca.

Naime, ono što svi znaju, ali ne postoje jasni dokazi o tome, jeste da građani iz BiH “ustupe” svoje dokumente na Western Unionu u zamjenu za određeni procenat pristiglog novca.

Da se to radi, mogli ste vrlo lako saznati. Nije nevjerovatno da ste tome svjedočili npr. u pošti dok čekate da platite struju. Ukoliko ste razgovarali s migrantima više i češće nego što je to uobičajeno, također ste mogli saznati da naši sugrađani podižu umjesto migranata, ili ste se i sami mogli naći u situaciji da vas migrant zamoli za ovakvu vrstu usluge.

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu su za .ba potvrdili da dio novca koji dolazi iz zemalja iz kojih dolaze i migranti stiže na račune bh. državljana. Portparol SIPA-e Luka Miladinović je kazao da novčana sredstva zaprimaju kako državljani BiH tako i migranti u vrijeme njihovog boravka, odnosno, prolaska preko teritorije BiH. Ono što nam nisu mogli zvanično potvrditi jeste da od toga i sami građani profitiraju.

Dalje navode da SIPA u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti prima, evidentira i analizira podatke, informacije i dokumentaciju u vezi s novčanim transakcijama koje se povezuju s krivičnim djelima pranja novca.

Takvim provjerama su do sada evidentirali slučajeve novčanih transakcija koje se mogu dovesti u vezu s krijumčarenjem ljudi.

Ministar unutrašnjih poslova Nermin Kljajić kaže da su, prema informacijama koje im je SIPA dostavila, uvidjeli da su pojedine osobe podizale i od 20 do 25 hiljada KM. Ističe da takve transakcije moraju biti predmet provjere i sumnje.

O ovome su razgovarali i na sjednici Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja je nedavno održana u Unsko-sanskom kantonu, prilikom čega su donijeli šest tačaka. Jedna od njih se upravo odnosi na obaveznu provjeru svih transakcija.

“Predstavnički dom Parlamenta FBiH poziva nadležne agencije u BiH da izvrše kontrolu svih novčanih tokova koji se odnose na transfere novca koji dolazi u BiH iz onih država iz kojih dolaze migranti koji borave u BiH”, stoji u zaključcima komisije.

Predsjednik Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH Damir Mašić očekuje od sigurnosnih agencija sa svih nivoa da i ovo pitanje bude u fokusu njihovog svakodnevnog rada.

“Puno je prostora za opravdane sumnje – u koju namjenu i u koje svrhe toliki dolazi i to u pojedinačnim transakcijama. Ako neko primi visoku svotu bez provjera, to može biti i legalno, ali može biti i nešto čime se finansira nešto što ne ide u prilog građana”, ocijenio je on.

Dok iz zakonodavne traže da se izvrše provjere na koje načine migranti podižu ukoliko tvrde da nemaju dokumenata, iz SIPA-e tvrde da se svi novčani tokovi prate te da nema razloga za brigu s obzirom na to da postoji dobra saradnja svih uključenih u ove novčane tokove.

klix.ba

Vezane objave