JU Fond Memorijala KS

Širom Federacije BiH u srijedu su osvanuli bilbordi s natpisom “I ja sam branio BiH” na kojima su prikazani portreti pripadnika tzv. Armije i MUP RBiH, što je unijelo nemir među srpske povratnike u tom entitetu. Bilbordi su postavljeni u okviru manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine Igman 2022”, u 21 gradu širom FBiH.

– Učesnici svjedoče svojim životnim biografijama zašto su stali u odbranu svoje domovine. Sa svakim borcem urađen je i video intervju, koji nas obavezuje na sjećanje i podsjeća nas na odgovor “zašto smo se borili”. Serija portreta postavljena je na bilborde u 21 gradu – saopšteno je iz Fonda memorijala Kantona Sarajevo.Predsjednik Izvršnog odbora Asocijacije Srba FBiH, Dušan Šehovac, ističe da je, kao vojnik i komandir Vojske Republike Srpske, i on branio BiH.

Pratite nas na našim stranicama VIŠEGRAD 365 i TURIZAM 365 i straniciFacebook Booking.com

Šehovac, koji živi na teritoriji Federacije BiH, dodaje da je BiH branio od 1992. do 1995. godine ali “drugačiju BiH od one koji su branili vojnici tzv. Armije RBiH i policajci MUP RBiH”.– Govorim ovo na osnovu njihovih drugih izjava koje su dali u poslednjih tridesetak godina. Ja sam branio Bosnu i Hercegovinu sa dva entiteta i tri ravnopravna naroda i mislim da se oni neće složiti sa mnom. Ne stvaraju ti bilbordi nikakav strah i nelagodu kod mene, samo otvaraju pitanje za koju su se oni Bosnu i Hercegovinu borili, jer mi iz ove njihove poruke to nije jasno – ističe Šehovac za Srpskainfo.
Prijetnje sukobima

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Milorad Kojić, ističe da su navedeni bilbordi neprihvatljivi jer izazivaju strah kod druga dva naroda.

– Sve što vraća trauma i izaziva strah kod bilo kod od naroda u BiH, kao što su u ovom slučaju navedeni bilbordi, je neprihvatljivo. Mislim da je ovo nastavak loše kampanje koja se vodi u FBiH u smislu podizanja nacionalnih tenzija – ističe Kojić za Srpskainfo.

Dodaje da je riječ o politici koju već u kontinuitetu vodi lider SDA, Bakir Izetbegović i visoki funkcioneri te stranke, od Šefika Džaferovića do Ramiza Salkića, koji šalju ružne poruke prema Srpskoj i srpskom narodu, prijeteći čak i sukobima u kojem će srpski narod nestati.– To je ideologija koja je već bila zacrtana devedesetih godina, stvaranja čiste islamske vjerske države Bošnjaka u BiH. To je posebno, čini mi se, izraženo u ovoj izbornoj godini, kada pojedini bošnjački političari najviše potenciraju tu priču kako bi ubirali jeftine političke poene – ocjenjuje Kojić.

Dodaje da sve te poruke izazivaju određenu vrstu netrpeljivosti prema srpskom narodu i Republici Srpskoj. Kojić kaže da se to može okarakterisati kao određena vrsta krivičnog djela izazivanja nacionalne i rasne mržnje i netrpeljivosti.
Amnestija

On ističe da bi na sve te poruke trebalo da reaguju nadležna tužilaštva, ali i predstavnici međunarodne zajednice.

– Kada bi bilo ko od nas iz Srpske poslao neku takvu sličnu poruku vjerovatno bi do sada bio sankcionisan ili bi završio na nekoj crnoj listi. Međutim, Bošnjacima se to očigledno dozvoljava, bez ikakve ocjene ili procjene da li to izaziva strah kod nekih drugih naroda koji žive u BiH – navodi Kojić.

Načelnik opštine Istočna Ilidža, Marinko Božović, ističe da bilbordi koji su postavljeni u Federaciji BiH ne šalju poruke mira i suživota. Navodi da je srpski narod želio da živi u miru u okviru Jugoslavije, ali da su voljom druga dva naroda u BiH preglasani, što je dovelo do građanskog rata u Bosni i Hercegovini.

– Tim porukama, koje svakodnevno dobijamo iz FBiH, nikako ne možemo biti mirni. Očito je da postoje neki centri moći koji par mjeseci pred izbore hoće opet da nametnu nacionalne teme, kao teme koje treba da budu dominantne, a to što su “svalili ovu državu u kanal” treba svi da zaborave na dva mjeseca, pa ćemo se onda opet nakon izbora baviti životnim temama – kaže Božović za Srpskainfo.

Ističe da će se neki baviti životnim temama, drugi će napustiti ovu državu, dok će oni koji su najodgovorniji za ovakvo stanje biti amnestirani. Radanović: Podsjetnik na zločine

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, Đorđe Radanović, ističe da bilbordi koji su osvanuli u tom entitetu šalju poruku svima koji nisu bili u takozvanoj Armiji RBiH i MUP RBiH da su neprijatelji Bosne i Hercegovine.

– Od koga su branili BiH, da li od svojih sugrađana i komšija, Srba i Hrvata, koji su rođeni u toj istoj BiH? Ti bilbordi bude loša sjećanja kod Srba na sve one zločine koje su pripadnici te iste takozvane Armije BiH počinili, a za koje do danas niko nije odgovarao – ističe Radanović za Srpskainfo.

Dodaje da su samo u Sarajevu ubijena i nestala 834 srpska civila, te da su pripadnici takozvane Armije RBiH počinili zločine nad Srbima u mnogim mjestima u BiH.

– Pripadnici Petog korpusa takozvane Armije RBiH su samo u septembru i oktobru 1995. godine zapalili 38 crkava na teritoriji opština Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa, Ključ i Sanski Most. Osim crkava, zapalili su i sva sela u tim opštinama, iako u ni jednom od njih nije bilo borbenih dejstava niti im je iko pružao otpor – ističe Radanović.