Prije godinu dana grupa mladih Roma osnovala je “Džipsi tim”, kako bi pomagali najugroženijima u pandemije. Pored dostave neophodnih namirnica, organizovali su i ekološke akcije, ali primarni cilj je edukacija Roma. Jedino romsko poljoprivredno gazdinstvo u Čačku vodi Gradimir Radosavljević, koji se pored voćarstva bavi trgovinom i aktivizmom, a posebno da Romi shvate značaj obrazovanja, piše portal Radio televizije Srbije.

– Da se edukuju, da idu u školu, da jednog dana, sad ne da kažem da sam ja gazda ovog imanja, ali isto sam bio i sluga i uvijek kažem od sluge, pa do gazde – kaže Gradimir Radosavljević, predsjednik udruženja građana “Džipsi tim” iz Čačka, prenosi Blic.

Među šest stotina Roma u Čačku, odraslima je omogućeno besplatno školovanje u ustanovi “Kosta Novaković”. Ipak, neredovni su u pohađanju nastave.

Snežana Kujundžić, direktorka ustanove za “Kosta Novaković” ističe da se oni pripremaju za život i rad, odnosno za lakše zapošljavanje.

– Veliki problem motivacije jesu teškoće prilikom njihovog zapošljavanja – naglašava Kujundžić.

Međutim, mladi Romi sve više shvataju značaj obrazovanja, a Aleksandar Vujičić se zaposlio po završetku srednje škole.Preduzetnik iz Čačka, Danilo Paunović kaže da je Aleksandar prije svega morao da ima završenu školu prehrambenu da bi ga primili.

– On je završio školu i došao ovde na razgovor i primljen je. Tako da je fenomenalan momak – poručuje Paunović u za RTS.

Aleksandar planira da se usavrši kao pica majstor i ako Bog da da jednog dana otvori svoj pica restoran.

Gradimir i Aleksandar namjeravaju da ličnim primerom pokažu da se snovi mogu ostvariti.

Porodice su im temelj, a sa “Džipsi timom”, koji okuplja oko dvije stotine mladih, kažu da grade ljepšu budućnost.

Spread the love

Vezane objave