Bivši pripadnik Armije RBiH Husein Mujanović osuđen na deset godina zatvora

316

Bivši pripadnik Armije RBiH Husein Mujanović osuđen je danas pred odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu na kaznu zatvora od deset u koju će mu biti uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovo je prvostepena presuda, nakon što je Apelacioni sud predmet vratio na ponovno suđenje, jer je poništio presudu od 6. jula 2020. godine kojom je Mujanović bio osuđen na deset zatvora.

Mujanović se optužnicom srpskog tužilaštva tereti da je kao upravnik vojničkog pritvora snaga Armije RBiH u mjestu Hrasnica u Sarajevu držao zatvorene oko 30 civila srpske nacionalnosti, bez zakonskog osnova i odluke nadležnog organa i da je prema njima postupao nečovječno i nanosio im teške duševne patnje, tako što im nije obezbjedio minimum uslova za život.

U optužnici se navodi da su noću muški zatvorenici odvođeni u atomsko sklonište i prebijani usljed čega je šest preminulo, a da su ostali zatvorenici, zatvoreni u garažama čuli jauke onih koji su bili prebijani.

Tereti se i da je tukao jednog zatvorenika u svojoj kancelariji. Mujanović je tokom suđenja tvrdio da nije kriv. Husein Mujanović je uhapšen u julu 2018. godine na graničnom prijelazu između Srbije i Bosne i Hercegovine i od tada se nalazi u pritvoru.

Vezane objave