Mada su kandidatske liste za lokalne izbore u overene, pojedine stranke su se našle u problemu jer su neki kandidati u međuvremenu preminuli, dok drugi iz ličnih razloga traže da budu povučeni sa spiska.

Centralna izborna komisija na jučerašnjoj sednici imala nekoliko takvih zahteva, a udovoljeno je samo tamo gde to Izborni dopušta, piše Srpskainfo.

Partiji demokratskog progresa u međuvremenu su preminula dva kandidata za odbornike. U slučaju koji se desio u Palama uspeli su u poslednji čas da nađu zamenskog kandidata, ali to nisu uspeli u Višegradu.

Naime, PDP se 25. septembra obratio CIK sa zahtevom da sa rednog broja 15 na listi kandidata sa odbornike u SO Pale brišu ime preminulog Nedeljka Veselinovića, a da umesto njega upišu Jelenu Hršum.

Ovom zahtevu je udovoljeno jer Izborni dozvoljava da nakon overe kandidatskih listi pa do početka štampanja glasačkih listića, politička stranka, koalicija, lista nezavisnih kandidata ima pravo da zameni ime kandidata na listi samo u slučaju smrti.

– Isti politički subjekt je dostavio za izmenu liste zbog smrti kandidata pod rednim brojem 17 za SO Dragiše Pecikoze. S obzirom da nemaju zamenskog kandidata, kandidat je samo brisan sa liste, ne radi se o zameni. Takav je – rečeno je na sednici CIK koja se emituje uživo.

Istovremeno, Goran Čečez, kandidat Pokreta za , dostavio je za povlačenje odborničke kandidature, obrazlažući to razlozima lične i poslovne prirode, te porodičnim i poslovnim obavezama.

Imajući u vidu odredbu Izbornog zakona koja kaže da kandidat nakon overe kandidatskih listi ne može da povuče kandidaturu, njegov zahtjv je odbačen kao nedopušten.

Iz istog razloga je odbačen i kandidatskinje SDS za Skupštinu opštine Srebrenica Slađane Despotović. Ona je svoj obrazložila zdravstvenim problemima.

blic.rs

Vezane objave