Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je čestitku Boračkoj organizaciji Republike Srpske povodom Krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske.“Povodom Krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske – Mitrovdana, svim borcima Republike Srpske i porodicama poginulih i nestalih boraca upućujem srdačne čestitke. Na ovaj dan s dubokim poštovanjem i pijetetom prisjećamo se palih boraca Republike Srpske koji su, vođeni časnim i plemenitim ciljevima, dali svoje živote kako bi mi danas živjeli u miru i slobodi.

Proslava krsne slave u tradiciji srpskog pravoslavnog naroda sazdana je od najčistijih osjećanja kojom se šalju poruke neprolaznih vrijednosti posvećene miru, slobodi i zajedništvu.

Uzvišenu simboliku ovog velikog hrišćanskog praznika, koja podrazumijeva i odanost svom rodu i vjeri, baštini i Boračka organizacija kroz njegovanje i čuvanje tekovina Vojske i boraca Republike Srpske u proteklom otadžbinskom ratu“, navedeno je u čestitiki predsjednika Republike Srpske.

Čubrilović: Borci dali odlučujući dopinos u stvaranju Srpske

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je svim borcima i oficirima Vojske Republike Srpske i rukovodstvu Boračke organizacije Republike Srpske u svoje lično ime i u ime Narodne skupštine Krsnu slavu Boračke organizacije Republike Srpske – Mitrovdan u želji da je proslave na dostojanstven način.

“Borci Republike Srpske dali su odlučujući doprinos u stvaranju Republike, borbi za slobodu i odbranu srpskog naroda u građanskom ratu u BiH. Institucije i građani Republike Srpske zbog toga borcima, pripadnicima Vojske Republike Srpske duguju vječnu zahvalnost i poštovanje“, naglasio je predsjednik Narodne skupštine.

Čubrilović je naglasio da će Narodna skupština Republike Srpske, donošenjem zakonskih akata, nastaviće da reguliše sva pitanja koja se tiču boračke populacije, na najbolji mogući način.

“Svjesni smo da cijela zajednica i sve institucije Republike Srpske moraju da ulože dodatni napor da se riješe teška pitanja sa kojima i danas žive borci Republike Srpske, kao što su: zapošljavanje demobilisanih boraca, njihovih porodica, te stambeno zbrinjavanje, izgradnja spomen-obilježja i slično. Ali iznad svega toga zadatak koji imamo jeste da pokažemo i dokažemo da su borci Republike Srpske časni vojnici koji su branili svoje porodice i imovinu. U nadi da ćemo zajedno uspjeti da rješimo sve probleme i prepreke koje su pred nama, još jednom Vam želim srećnu Krsnu slavu“, napisao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske u čestitki upućenoj BORS-u.

Cvijanović: Nemjerljiva uloga boraca u stvaranju i očuvanju Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da su uloga i značaj koju su borci imali u stvaranju i očuvanju Republike Srpske nemjerljivi i zbog toga im građani Srpske duguju vječnu zahvalnost i poštovanje.
“Njihova žrtva sve nas obavezuje da čuvamo i jačamo Republiku Srpsku, a porodicama poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima pružimo svu moguću pomoć i podršku”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je čestitala danas borcima i porodicama poginulih i nestalih boraca, te predsjedniku Boračke organizacije Srpske Milomiru Savčiću Krsnu slavu Boračke organizacije – Mitrovdan.

Vlada Srpske, dodala je ona, stoji iza svake porodice, borca, ratnog-vojnog invalida i, uprkos izazovima sa kojima se susreće, čvrsto je opredijeljena da u saradnji sa Boračkom organizacijom nastavi da se angažuje na rješavanju problema boračke populacije i njihovog položaja u društvu, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

“Očuvanje Republike Srpske i zaštita prava svih kategorija stanovništva koje su učestvovale u stvaranju Srpske ostaje trajna obaveza i opredjeljenje institucija”, navela je premijer Srpske.