Najplemenitija grla bila su godinama prepuštena nemaru, gladovala su, čak su ih i vukovi napadali a onda je vlasnik, da bi izmirio nasljeđene dugove od svojih prethodnika, počeo da prodaje najbolje konje. Na visoravni Borike, na pitomim pašnjacima i proplancima i u manježima igralo se i razigravalo prije 40 godina oko 400 konja bosansko brdske i arapske pasmine.

Danas je knjiga pala samo na jedno slovo na konja Miška koji je ostao i prekostao da galopira livadama uz svog novog vlasnika, ukrotitelja ovih plemenitih životinja više od dvadeset godina na čuvenoj ergeli a sad čovjeka koji je ostao i bez posla – Brana Кušića.

Na poklon sam dobio ovog konja od prijatelja iz Foče koji su kupili dio grla ergele i kad su vidjeli koliko sam privržen ovim životinjama, koliko mi ih je bilo žao dok su tovareni na kamione i odlazili u nepoznato i novim gazdi.

-Poklanjamo ti Miška da ga čuvaš i paziš i sačuvaš njegovu liniju na Borikama – rekli su Fočaci.

Nakon nakaradne privatizacije preduzeća `Agrokombinat` privatizovana je i ergela rasnih konja koja je u međuvremenu promijenila nekoliko vlasnika.

Ali najplemenitija grla bila su godinama prepuštena nemaru, gladovala su, čak su ih i vukovi napadali a onda je vlasnik , da bi izmirio nasljeđene dugove od svojih prethodnika, počeo da prodaje najbolje konje.Dragoljub Stojanović je predsjednik Zavičajnog udruženja Borike koje je osnovano prije tri godine.

-Osnovali smo udruženje poslije saznanja da je prodato 70 konja Naseru Oriću od strane zakupca ergele- Stojanović.

Preostalih 40 grla, koji su izdržali i prošlu zimu na otvorenom prostoru nedavno su kupili ljubitelji ovih životinja iz Bosanskog Petrovca i Foče.

Na Borikama su ostale samo štale za smještaj konja i – tuga.

-Sve smo što je u našoj moći pokušali da spasimo ergelu i da ona ostane na Borikama. Pisali smo opštinskim i republičkim vlastima ali pravih odgovora niti kakvih koraka nije bilo. Кao predsjednik udruženja najavljivao sam se i kod načelnika opštine Rogatica Milorada Jagodića ali mi je on rekao da ne želi sa mnom da razgovara jer sam – opozicija. Кakve to veze ima sa opštom stvari i sa takvim brendom koji je imala samo rogatička opština- ogorčen je Stojanović.

Stojanovićevo udruženje je prikupilo 1.900 potpsa građana za peticiju za spas ergele. Uzalud. Dok posmatra Miška kako se igra u manježu Brane Кušić naglas razmišlja.

-Ovo je tuga da ne može veća biti. Da se neko može odreći takvog blaga kao što smo ga imali ovdje na visoravni neshvatljivo je. Ovo je pokazatelj kakvo nam je stanje u Republici Srpskoj i u ostalim oblastima- kaže Кušić.

Njemu se pridružuje i njegov kolega Radomir Šarenac koji je godinama vodio brigu o jahaćim i paradnim konjima na ergeli, učio turiste da jašu i da se dive njihovoj ljepoti.-Umjesto da ove godine slavimo 125. rođendan ergele konja mi gledamo puste livade, prazne štale i manježe. Vjerujte u noći mi se pričinjavaju borički ljepotani onako u trku kad pršti zemlja pod njihovim kopitama- veli Šarenac.

Radni vijek na poslovima brige oko konja proveo je i starina Miloš Šarenac koji nas je podsjetio kako su grla sa ergele odnosila pobjede na trkama širom bivše Jugoslavije, ovdje su da ih vide dolazile sve poznate javne ličnosti, snimane pjesme i o njima.

Ovdje na Borikama kažu da sadašnje opštinske u Rogatici nastoje da se ergela brzo zaboravi kako bi se zaboravila i nečuvena privatizacija `Agrokombinata`.

Gorštaci sa Borika se pitaju kad će se promijeniti i grb Rogatice jer je jedan od simbola na njemu konj sa Borika.

(BN TV – RADOJE TASIĆ)

Spread the love

Vezane objave