Poslanici britanskog parlamenta založili su se da se organizuje nova mirovna konferencija o Bosni i Hercegovini – Dejton 2, prenose mediji u

U isto vreme u će biti poslati i britanski vojnici, “kako bi se sprečila eskalacija.“Mi možemo odmah – jednostrano – da pošaljemo bataljon vojnika. On se može staviti pod kapu EUFOR-a”, poručio je Bob Stjuart, predstavnik Konzervativne stranke.

Ser Bernard Jenkin, poslanik vladajućih Konzervativaca zatražio je da London odmah deluje u i podržao predlog Stjuarta da se organizuje Dejton 2. Isti stav izneo je i predstavnik opozicione Laburističke stranke Toni Lojd. Stjuart je istakao je da je u zemlji boravio kao oficir UNPROFOR-a i gledao nemoć, ali i jasnu nespremnost Zapada da reaguje.

Šta su predložili?

“1. Moramo očuvati Dejton, dok nemamo nešto bolje;

2. Visokom predstavniku Kristijanu Šmitu, koji je danas ovde u Londonu, dati bezuslovnu i jaku našu podršku. Sve što možemo, moramo mu dati da zaustavi negativno kretanje unazad.

3. nam Dejton 2. U tom procesu moraju biti uključeni i mi, Velika Britanija, i SAD, ali i EU, Rusija, Srbi…

4. Moramo biti spremni da pošaljemo svoje vojnike kako bi spašavali živote, jer smo to i uradili ranije – istakao je Stjuart.”

I on, kao i Alisia Kerns podsetili su da je Velika Britanija izgubila 57 svojih vojnika tokom misije u BiH. Ipak, istakao je da je britanska intervencija u BiH više nego nužna, prenosi SB.

Vezane objave