Britanski filmski institut objavio je spisak deset najboljih balkanskih filmova, a na prvom mestu našlo se ostvarenje Aleksandra Petrovića “Skupljači perja” iz 1967. godine.

U saopštenju se navodi da, iako jugoslovenski filmovi nisu toliko zastupljeni u britanskim bioskopima zbog loše distribucije i lošeg video-zapisa, svaki sistem koji je iznedrio ostvarenja autora kakvi su Emir Kusturica, Goran Paskaljević, Dušan Makavejev, Aleksandar Pavlović i drugi koji su stvarali u “crnom talasu” je sistem jake kulturne sile, vredne pomena.

– Nažalost, “Skupljači perja”, iako su doživeli veliki uspeh, sada su skoro zaboravljeni, baš kao i njihov reditelj Petrović. To je nesreća, jer taj reditelj je čak dve decenije pre Kusturice počeo da se bavi romskom populacijom – piše BFI.

Drugi je film Dušana Makavejeva “Nevinost bez zaštite”, a zatim “Otac na službenom putu” Emira Kusturice.Britanski kritičari izabrali su i “Bure baruta” Gorana Paskaljevića, “Ničiju zemlju” Danisa Tanovića, zatim “Rezervne delove” Damjana Kozole, kao i “Grbavicu” Jasmile Žbanić.”Srpski film” Srđana Spasojevića našao se među najboljima u izboru Britanaca, iako je kod nas pokupio veoma loše kritike kad je izašao 2010. godine.

– Bez obzira na to koliko je spornih umetničkih delova, nema sumnje da je ovaj film imao najveći međunarodni uticaj u poslednjih nekoliko godina. Niko nije verovao da će ovakav film doći iz Srbije, a mnogi su tvrdili da ima izgleda da bude najekstremniji horor koji je ikad snimljen. Toliko je nasilja da je čak u liberalnom 21. veku Britanski filmski odbor bio u zakonskoj obavezi da ukloni četiri minuta.Poslednja dva mesta zauzeli su “Parada” Srđana Dragojevića i “Sinema komunisto” Mile Turajlić.Povod za pravljenje ove liste sa deset ostvarenja bilo je izdavanje filma “Podzemlje” Emira Kusturica na DVD i blu-reju. BFI je izdvojio ovaj film kao najbolji i odlučeno je da se, pored bioskopske verzije, izda i duža varijanta, kao TV mini-serija.