Crnogorci su oborili rekorde trebinjske Trke u kamenu. Nikšićaninu Milošu Mikiću trebalo je 47 minuta da se sa obale Trebišnjice popenje na vrh Leotara.

Pored krša, kamena i uzbrdice put do vrha otežavali su kiša i jaki udari vjetra.

“Vremenski uslovi su bili izuzetno teški, na momentima su udari vjetra bili veoma jaki, kako sam ja visok i težak pomjeralo me pola metra tokom staze. Trka u kamenu orginalno izdanje, a konkurencija sjajna”, rekao je Miloš Mikić iz Nikšića.

Na Leotar je danas istrčalo i deset dama. Miluši Bošković iz Kotora trebalo je 59 minuta da osvoji vrh Leotara. Miluša kaže da je na kamenu odrasla, al ovaj hercegovači joj posebno prija.

“Trka je bila toliko teška, a istovremeno toliko dobra. To je moja kategorija to je ono što ja volim. Odgovaraju mi ovako teške trke, a da nije bilo ovakvog vremena danas ne bi bila ni avantura”, rekla je Miluša Bošković iz Kotora.

Avantura zvana „Trebinje vertikal-trka u kamenu“ održava se već treću godinu za redom. Učesnici stižu sa svih strana. Od 76 prijavljenih njih 60 se ove godine popelo na Leotar.

“Dužina staze je 5.200m, ali se i savladava 960 metara uspona. Evo, da pojasnim za laike to je 377 spratova”, rekao je Igor Škero iz Planinarskog društva “Vučiji zub”.

Kao i za ostale i za ovaj put do vrha pored kondicije i snage bitni su spretnost i snalažljivost. Organizatori, Planinarsko društvo „Vučji zub“ i više nego zadovoljni, već kuju planove za četvrti vertikal.