Italijanska vlada usvojila je u četvrtak jedne od najstrožih kovid mjera u svijetu.

Svi radnici javnog i privatnog sektora obavezni su da imaju potvrdu o vakcinaciji, negativni test na korona virus ili potvrdu da su se nedavno oporavili od infekcije, prenosi “Jutarnji list”.

Odluka je donesena na sjednici vlade i treba stupiti na snagu 15. oktobra.

Cilj tog poteza je uvjeriti ljude da se vakcinišu i smanjiti zarazu u jednoj od najpogođenijih zemalja pandemijom korona virusa.

Radnik koji neće moći da pokaže valjani zdravstveni sertifikat biće suspendovan bez plate, ali ne može dobiti otkaz. Oni koji ignorišu uredbu i dolaze na posao bez kovid potvrde dobiće kaznu između 600 i 1.500 evra, piše “Rojters” koji je imao uvid u nacrt mjera.

Iako su neke zemlje EU naredile zdravstvenim radnicima da se moraju vakcinisati, nijedna dosad prije Italije nije odredila da je kovid sertifikat obavezan za sve radnike.

Ideja kovid potvrde inicijalno se odnosila na putovanja, ali je Italija vrlo brzo krenula primjenjivati je i za mjesta poput muzeja, teretana i unutrašnjih dijelova restorana.

Iako je posljednjih nedjelja bilo protesta protiv tih mjera, većina političkih stranaka kao i glavna udruženja poslodavaca poduprle su ih, u nadi da neće biti daljih zatvaranja.

Vođe sindikata manje su skloni novim restrikcijama i smatraju da oni koji se ne žele vakcinisati moraju testiranja dobiti besplatno kako bi mogli da dođu na posao.

Italija, nakon Britanije, ima najviše umrlih u Evropi koji su bili pozitivni na korona virus, njih više od 130.000 od početka pandemije.

Oko 74 posto od 60 milijuna ljudi dobilo je barem prvu dozu, a oko 68 posto je u potpunosti cijepljeno.