Erpqij W8aexy7s

Republika Srpska je jedan od dva jednakopravna entiteta koji čine Bosnu i Hercegovinu. Nalazi se u jugoistočnoj Evropi, te na zapadnom dijelu Balkanskog poluostrva.

Nastala je 9. januara 1992, Odlukom Skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, a međunarodno je verifikovana potpisivanjem Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH 1995. godine.
9 Januar Dan Republike Srpske.png
Površina Republike Srpske iznosi 25.053 kvadratna kilometra, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, po popisu stanovništva iz 2013. godine, u Republici Srpskoj živi 1.170.342 stanovnika.

Republika Srpska je teritorijalno organizovana u 8 gradova i 56 opština. Spisak gradova i opština možete pogledati na zvaničnom sajtu Vlade Republike Srpske, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave.

Dan Republike Srpske provedite uz RTRS
Dan Republike Srpske slavimo zajedno 9.januara pod motom “U srcu velika”.Otvoreni program počinje od 09.00 časova.

Prenos liturgije, defile Policijskog orkestra, gosti u studiju, reporteri iz svih krajeva Srpske. Podsjećanje na istorijski datum 1992. godine i stvaranje temelja Republike. Sjećanje na najzaslužnije u ratu i miru. Ukazujemo na one koji su budućnost Srpske.


U 18.00 na programu je Svečana akademija povodom Dana Republike.

Podsjećamo, u 20.10 časova premijerno prikazujemo Dokumentarno-igrani film “Koridor 92” koji se bavi hronologijom jedne od najznačajnih bitki Vojske Republike Srpske – bitkom za proboj koridora u Posavini.