Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, izjavio je da se i dalje nada da će pravosnažna presuda njegovom ocu, koju će sutra izreći Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu, biti pravno utemeljena, a ne politička.

“Ako se bude zasnivala na pravu i dokazima koji su izvedeni na suđenju, onda će ga osloboditi. Sve drugo je politička odluka”, rekao je Darko Mladić za Večernje novosti.

Darko Mladić danas putuje u Hag i uživo će pratiti izricanje presude u Mehanizmu za međunarodne krivične sudove.

On kaže da mu je holandska Vlada odobrila prioritetan prolaz, tako da će moći da uđe u zemlju bez dvonedeljnog karantina, već samo sa pi-si-ar testom na virus korona.

Darko Mladić navodi da, budući da su ukinuli publiku, neće biti na galeriji i videti oca, već će biti u odvojenoj sobi i uživo na monitoru gledati izricanje presude, a posle toga bi trebalo da se vidi sa njim iako ne zna koliko će im vremena biti dozvoljeno.

On dodaje da mu je general Mladić rekao da je spreman.

“Dobro je zvučao i čini mi se da je zdravstveno živnuo, ali tako je uvek nekoliko pred njegovo pojavljivanje pred sudom – kao da ga isforsiraju sa vitaminima, a onda posle suđenja klone, nekada čak toliko da nije mogao ni da ustane iz kreveta”, ističe Darko Mladić.Izricanje presude je zakazano za sutra u 15 sati. Biće prenos preko sajta suda, ali odloženo pola sata. General Mladić je prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor za ratne zločine počinjene u od 1991. do 1995. godine.

Uhapšen je u Srbiji i izručen Hagu 2008. godine, od kada se nalazi u haškom pritvoru uprkos lošem zdravstvenom stanju i ponovljenim zahtevima porodice da mu se omogući liječenje u Srbiji.

Vezane objave