Jeste li i vi jedna od onih koji, kad legnu, nikako ne mogu zaspati? Bez brige, niste jedini.

Problemi sa spavanjem počinju zato što ne možemo tako brzo isključiti mozak i prestati misliti na posao i svakodnevne brige.

Stručnjak za probleme sa snom Lisa Artis za “The Sun” objavila svoj plan koji se sastoji od 10 koraka, prenosi Azra.
Sastavite popis

Svi smo doživjeli da nam se, čim dotaknemo jastuk, odjednom glavom počnu rojiti misli. Jednostavno ne možemo prestati razmišljati o tome što sve moramo obaviti sljedećeg dana. Ali ako prije spavanja sastavite svoju “to do” listu, to će pomoći da ostanete smireni i ništa ne zaboravite.

Dobro bi bilo imati i maleni notes i olovku pokraj kreveta kako biste mogli zapisati sve što vam padne na pamet.
Jedite sir

Zaboravite sve što ste čuli – možete jesti mliječne proizvode prije spavanja.

– Sir je dobra namirnica jer sadrži kalcij koji podstiče pospanost. Mliječni proizvodi sadrže triptofan, esencijalnu masnu kiselinu koja sudjeluje u stvaranju hormona melatonina, a on reguliše ritam spavanja i budnosti. Sir je koristan za reduciranje stresa pa ga zovu i hranom za smirenje – tvrdi stručnjakinja.
Pospremite i zamračite spavaću sobu

Ako vam je spavaća soba neuredna ili kroz prozor prodire previše svjetlosti, to može uticati na kvalitetu sna. U sobi bi temperatura trebala biti od 16 do 18 stepeni te bi trebala biti zatamnjena kako vas svjetlo ne bi razbudilo. Važno je da vam je tiho i čisto jer čista soba odražava i čist um, tvrdi stručnjakinja.
Isprobajte tzv. 4-7-8 tehniku disanja

Isprobajte tehniku disanja koja uključuje četiri sekunde udisaja, zatim sedam sekundi zadržavanja daha te osam sekundi ispuštanja zraka.
Isključite se

Prije spavanja isključite mobilni, tablet, laptop, televizor – sve uređaje koji bi vas mogli “zvati” da ih koristite. Tako ćete opustiti tijelo, ali i um.
Izbjegavajte alkohol i kafu

Ako konzumirate alkohol ili kafu u večernjim satima, pobrinite se da to bude najmanje dva sata prije odlaska na spavanje. Tako će vaše tijelo imati vremena da procesuira alkohol i kofein prije spavanja.

– Alkohol će vam možda pomoći da lakše zaspite jer opušta, ali zbog njega se često budimo usred noći i osjećamo se dehidrirano, a moramo i češće mokriti. Isto je i s kofeinom – tvrdi stručnjakinja.
Budite svjesni svog tijela

Fokusirajte se na svoje tijelo i isprobajte određene tehnike opuštanja. Naprimjer, položite stopala na pod, dlanove na bedra, zatvorite oči i duboko dišite. Usredotočite se na opuštanje svih mišića u tijelu. Meditacija i usredotočena svjesnost najbolji su načini za opuštanje prije spavanja.
Pronađite miris koji vas uspavljuje

Neke ljude određeni mirisi mogu opustiti. Ako imate omiljeni miris, možete ga unijeti u spavaću sobu u obliku sapuna, esencijalnih ulja ili svijeća.
Izbjegavajte satove

Nemojte provjeravati koliko je sati, koliko god vam to teško palo. Posebno ako se budite tokom noći. Ljudi se bude i provjeravaju koliko je sati, a to samo podstiče njihovu anksioznost.
Držite se provjerene rutine

Uvedite rutinu jer ćete tako i tijelo naučiti da se budite i idete spavati u isto vrijeme.