Epidemiologinja Instituta za javno zdravlje Republike Srpske Jelena Đaković- Dević gostovala je u emisiji Novi dan gdje je istakla da se očekuje porast broja zaražene djece u školama koronavirusom.Komentarišući trenutnu epidemiološku situaciju za N1 je Jelena Đaković-Dević kazala kako je mnogo više bolničkih prijema i da su trenutno 43 osobe u RS na respiratorima. Navela je i da su najugroženija područja, kad je u pitanju zaraza koronom, velika mjesta, kao što su Banjaluka, Bijeljina, ali i u manjim sredinama je takođe povećan broj zaraženih.

“U ovom trenutku u školama imamo samo sporadične slučajeve. Naredni period će pokazati situaciju u školama. Početak školske godine jeste rizik, ali rizik je to koji možemo podnijeti. Ranije se pokazalo da škole nisu bile generator novooboljelih ali kada imate pogoršanu epidemiološku situaciju, svakako možemo očekivati i povećanje broja zaraženih učenika. Djeca i adolescenti će biti grupa sa najmanje vakcinisanih i ukoliko budemo imali situaciju da se ne pridržavamo epidemioloških mjera, sve to može doprinijeti i većoj cirkulaciji virusa među ovom starosnom grupom“, istakla je Đaković-Dević za N1.

Pratite nas na našim stranicama VIŠEGRAD 365 i TURIZAM 365 i straniciFacebook Booking.com

Kazala je i da je najveći broj zaraženih u starosnoj grupi od 30 do 49 godina i od 20 do 29.“Ovo su starosne grupe u kojima primjećujemo veći porast zaraženih. Generalno u riziku ostaju i starije osobe osobe i osobe sa hroničnim oboljenjima. Ponoviću da je među djecom najmanje vakcinisanih tako da možemo očekivati cirkulaciju i u tom uzrastu“, naglasila je dr. Đaković-Dević.

U Republici Srpskoj se već krenulo sa imunizacijom djece, a Đaković-Dević je kazala kako u RS nisu počeli sa masovnom imunizacijom, ali da imaju vakcinu koja je odobrena za primjenu djeci od 12 godina i preporučuju je za djecu sa hroničnim oboljenjima. Takođe ističe kako nisu zatvorili vrata ni za drugu djecu, tako da ukoliko roditelji odluče da vakcinišu djecu u ovom uzrastu, mogu to učiniti.

Kazala je i da građani RS imaju mogućnost da biraju kojom vakcinom žele da se vakcinišu, te da na raspolaganju imaju Sinopharm, Sputnjik V, Pfizer i AstraZeneca.

Govoreći o broju vakcinisanih u RS, rekla je da taj broj iznosi nešto više od 30 posto, kao i da nisu zadovoljni tim procentom, odnosno voljeli bi da je taj broj veći.

“Ušli smo u novi talas i svakako da nismo u dovoljnoj mjeri iskoristili najjače oružje koje imamo na raspolaganju“, navela je dr. Đaković-Dević.