Ljekari i medicinsko osoblje Klinike za dječje bolesti Zagreb spasili su život šestogodišnjoj djevojčici Anđeli iz Borda, koja je teško povrijeđena u padu sa traktora te imala minimalne šanse za preživljavanje.

Samo dva odsto su bile njene šanse, a iz ove bolnice je izašla kao zdrava djevojčica.

– Sam ju je Bog sačuvao da preživi, ostalo su sve ljekari učinili, bilo je jako teško. Ljekari su je spasili. Idemo sad kući bratu i drugarima – rekla je majka Dragana i zahvalila doktorima i udruženju koje im je pomoglo za smještaj.

Rekla je da ni u jednom trenutku nisu gubili nadu.

– Sad ću se prvo igrati kad dođem doma. Jako su mi nedostajali brat i tata – rekla je mala Anđela.

Stjepan Višnjić, ljekar Klinike Zavoda za abdominalnu hirurgiju Klinike za dječije bolesti, predstavio je uspjeh hrvatskih ljekarskih timova u spašavanju djevojčice.

– Ovo zavređuje pažnju. Tog 25.7. je bila teška nesreća, djevojčica iz Broda koja je imala tešku nesreću. Prvo je došla u bolnicu u Slavonski Brod. Zatim su je doveli nama. Bila je u teškom stanju. Nije mogla disati, 20 dana je bila na respiratoru, imala je oštećenja urotrakta, kože, abdomena, reproduktivnog trakta. Liječenje u tri faze. Reanimirali smo je i stabilizovali. Imala je ozbiljno oštećena pluća i smrskanu karlicu. Pokrili smo joj kožu vještačkim pokrovom. 6.8. procijenili smo da možemo u fazu rekonstrukcije – kazao je Višnjić.Presadili su joj kožu 9.8. Imala je rekonstrukciju međice kako bi se mogla rekonstruisati karlica. To ne bi mogli, kažu, da nije bila na mehaničkoj ventilaciji.

Ljekari Klaićeve u tome su pomogli ljekari iz Dubrave.

Nakon te druge faze dijete je bilo slobodno od infekcije i krenuli su u daljnje liječenje.

Morali su napraviti rekonstrukciju probavnog trakta, rekonstruisali su sve abdominalne organe.

– Imala je 16 velikih operacija, učestvovalo je 12 hirurga. Ljekari iz Klaićeve, Traume, Dubrave i Merkura učestvovali su u njenom liječenju. U trenutku povrede imala je 20 kilograma, bez pulsa i tlaka. Brojne otvorene rane i frakture, 98 posto smrtnosti – navodi Višnjić.

Djevojčica Anđela je prilikom prijema u bolnicu u julu 2021. godine imala minimalne šanse za preživljavanje usljed teških oštećenja i povreda čak šest organskih sistema, a otpuštena je iz bolnice kao zdrava, pokretna i funkcionalna djevojčica, prenosi Index.hr.
Troškove liječenja snosio Fond zdravstva RS

– Vijest da je Anđela puštena kući nakon nekoliko mjeseci liječenja, obradovala je komletnu javnost RS, kao i nas u Fondu – saopšteno je iz ove institucije.

Вијест да је Анђела пуштена кући након неколико мјесеци лијечења, обрадовала је комлетну јавност РС, као и нас у Фонду. Њено лијечење ниједног момента није било доведено у питање због административних процедура, а све трошкове лијечења сносио је ФЗО РСhttps://t.co/zTbuFdU9WS
— Фонд здравственог осигурања РС (@FzoRs) December 20, 2021

Neno liječenje nijednog momenta nije bilo dovedeno u pitanje zbog administrativnih procedura, a sve troškove liječenja snosio je FZO RS, saopšteno je iz Fonda.