Dodik-Čović: Uskoro zajednički prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH

357

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.Predsjednik Srpske je rekao da je sa Čovićem razgovarao o situaciji u BiH nakon lokalnih izbora, te da su konstatovali da su SNSD i HDZ zabilježile dobre izborne rezultate i da će nastaviti uspješnu partijsku saradnju.

– Ovdje smo, prije svega, kao partijski predsjednici konstatovali da su naše partije zabilježile ozbiljne uspjehe i da možemo da budemo zadovoljni time. Dogovorili smo dalju saradnju vezanu za partijske nastupe i koordinaciju, prije svega, na lokalnom nivou. Dogovorili smo se da u lokalnim skupštinama gdje postoje predstavnici naših partija nastavimo saradnju. U tom pogledu očekujem i dobar dogovor u distriktu Brčko – rekao je Dodik.

Dodik i Čović su najavili da će u parlamentarnu proceduru uputiti zajednički prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, koji će izraditi ove dvije stranke.- Dogovorili smo da u narednom periodu kroz radnu grupu napravimo jedan novi prijedlog zajedničkog zakona o Ustavnom sudu koji bi bio prvi takve prirode u BiH – prijedlog dvije partije i dva naroda. BiH nema zakon o Ustavnom sudu, nego on radi po pravilima koje sam donese. Ustavni sud treba da odlučuje o ustavnosti opštih akata i prilagođavanju s Ustavom, a ovdje se Ustavni sud postavlja kao političko tijelo za odlučivanje – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da će dvije stranke u narednim danima raditi na izradi i usaglašavanju teksta pomenutog zakona, koji, ukoliko žele, mogu podržati i druge političke partije.

Dodik je rekao da ostaju određeni problemi u Kantonu 10, vezano za pozicioniranje kadrova SNSD-a, ali i da će i to biti riješeno – rekao je Dodik.

Čović je čestitao Dodiku na rezultatima koje je SNSD ostvario na lokalnim izborima, te izrazio očekivanja da će se uspješna saradnja dvije partije nastaviti i intenzivirati.

Istakao je da je u odlučivanju o svim pitanjima u BiH potrebna tijesna saradnja sa vlastima Republike Srpske, jer je bez njihovog učešća svaka odluka osuđena na neuspjeh.

Čović je najavio sastanak užeg rukovodstva dvije partije.