SOKOLAC- Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da su strateškim planovima Vlade Republike Srpske precizirani i već ugovoreni radovi za izgradnju brzog puta koji će povezati istočni dio Republike Srpske.

-Aktivnosti su već dogovorene sa Kinezima. To je promjena koja će ovaj kraj komunikacijski otvoriti, smanjiti izolaciju i sve ono što je potrebno – rekao je Dodik novinarima u Sokocu, gdje je danas ozvaničen početak rekonstrukcije raskrsnice na magistralnom putu na ulazu u tu opštinu, iz pravca Sarajeva.

Početak radova ozvaničili su predsjednik Vlade Radovan Višković, zajedno sa vršiocem dužnosti direktora Javnog preduzeća Putevi Republike Srpske Davorom Kostreševićem i načelnikom Sokoca Milovanom Bjelicom.

Dodik je rekao da u ovom dijelu Srpske ima sve više privrednih aktivnosti i da je zbog toga potrebno da se što više radi na putnoj infrastrukturi.

On je naglasio da su Vlada Srpske i Direkcija za puteve, uz saradnju sa lokalnom zajednicom Sokolac, započela radove koji koštaju oko 11 miliona KM.

-Lokalna zajednica Sokolac imaće dobrobiti od toga – poručio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje o očekivanjima od posjete Rusiji, Dodik je rekao da će sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarati o saradnji i politici.

-Idem tamo da sa predsjednikom Putinom razgovaram o našoj međusobnoj saradnji. Početkom ove godine, kad smo se vidjeli, rekli smo da ćemo se naći u septembru kako bi vidjeli šta treba da uradimo – rekao je Dodik.

On je dodao da je vjerovao da će u Rusiju otići sa riješenim problemom prolaska gasovoda ispod rijeke Drine.

-Maliciozna politika u Sarajevu to nije dozvolila, ali javnost treba da zna da su Rusi već odobrili tu investiciju i da se čeka samo formalno odobrenje – poručio je Dodik.

On je dodao da će biti razgovora o političkim stvarima, o tome kako Rusija vidi razvoj situacije, globalno.

-Da vidimo kako bismo mi naše politike mogli, na neki način, da planiramo prema onome što čujemo u Evropi i Rusiji- zaključio je Dodik.
Rekonstrukcija raskrsnice povećaće bezbjednost

Vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske” Davor Kostrešević istakao je da će rekonstrukcija raskrsnice na magistralnom putu na ulazu u Sokolac iz pravca Sarajeva poboljšati bezbjednost i protok saobraćaja na ovoj dionici.

-Učinili smo sve da se čuju na najbolji način potrebe ove lokalne zajednice i još jednom se pokaže i dokaže da je preduzeće „Putevi Republike Srpske“ u potpunosti opredijeljeno da uvažava potrebe lokalnih zajednica u Srpskoj – rekao je Kostrešević.

On je potvrdio da je započeta i rehabilitacija putnog pravca Han Pijesak – Sokolac – Podromanija.

-Ispoštovane su sve procedure i za njen nastavak na dionicu Vlasenica – Han Pijesak kako bi se ostvario kontinuitet na pravac Zvornik – Vlasenica koji je već rekonstruisan – naveo je Kostrešević i dodao da je rehabilitacijom ovog putnog pravca predviđeno proširenje gdje to zahtijeva teren, uključujući i postavljanje bankina, što će doprinijeti boljem protoku i bezbjednosti saobraćaja.

Direktor “Romanijaputeva” Mirko Pandurević rekao je da će ovo preduzeće, kojem je povjerena rekonstrukcija raskrsnice na ulasku u Sokolac iz pravca Sarajeva, taj dio posla uraditi i prije planiranih 90 dana jer vremenski uslovi vjerovatno neće dozvoliti produžetak radova.

Pandurević je izjavio novinarima da su “Romanijaputevi” izvođač radova i na rehabilitaciji magistralnog puta Han Pijesak – Sokolac, što se planira u naredna tri mjeseca.

On je dodao da su ova sva projekta veoma bitna za “Romanijaputeve” i za Sarajevsko-romanijsku regiju.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica istakao je važnost projekta rehabilitacije saobraćajnica za ovu lokalnu zajednicu.

-Rehabilitacija saobraćanica je značajna za našu privredu jer na ovoj trasi planiramo otvoriti poslovnu zonu, a jedan od uslova je magistralni put pored nje. Isto tako ušli smo i u projekat izgradnje solarne elektrane, a ovaj put je značajan i zbog odmarališta koje planiramo graditi na Romaniji – naglasio je Bjelica.

On je zamolio nadležne da se raspiše javni tender za izgradnju treće trake puta preko Romanije koja bi, prema njegovim riječima, mnogo značila za ovaj dio Republike Srpske.

Vrijednost rekonstrukcije raskrsnice na ulazu u Sokolac iz pravca Sarajeva je 621.459 KM, dok je vrijednost rehabilitacije magistralnog puta Han Pijesak – Sokolac – Podromanija 10.679.143 KM, a investitor je Javno preduzeće “Putevi Republike Srpske”.