U Spomen-području Donja Gradina danas je obeležen Dan sećanja na žrtve ustaškog genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu, a predsednik RS je pooručio da je taj logor bio državni projekat NDH za koji nikada niko nije odgovarao.

Taj zločin, poručio je Dodik, i danas nema svoju zvaničnu kategorizaciju kao genocid na Srbima, Jevrejima i Romima.

Pratite nas na našim stranicama VIŠEGRAD 365 i TURIZAM 365 i straniciFacebook Booking.com

“Ovo je mesto koje navodi čoveka da ćuti, jer nema šta da kaže, a sada znam da moramo da govorimo o ovome, da ne bi bilo zaboravljeno i odneseno u neka tamna mesta istorije i da se na bi ponovo ponovio užasan bol i jauk, koji su mogle da čuju samo krošnje iznad nas i nebo”, rekao je Dodik na komemorativnom skupu u Donjoj Gradini.

Obraćajući se učesnicima komemoracije, Dodik je rekao da je dominatan osećaj koji iz logora Jasenovac nosi još iz detinjstva bio strah od ustaša i NDH, jer je u toj državi sprovođen stravičan projekat sistematskog ubijanja jednog naroda. “Ta spirala mesta zločina – od Paga, Jadovnog, preko Jasenovca, Gradiške, do Sajmišta, Kragujevca, pa ponovo prema Brodu, Prebilovcima, hercegovačkim jamama, odnele su milion žrtava srpskog naroda u Drugom svetskom ratu”, posetio je Dodik.

On je dodao da su u tom ratu Srbe, oslabljene u prethodnom ratnom sukobu, ubijali gde god su stigli, bez razloga i povoda.

“Ubijali su nas, a nisu ni znali zašto to čine, ali su u tome uživali, jer se nikada nisu umorili, stali, prestali, čuli jauk, plač majke i deteta. Nikada nisu imali saosećanje i pomislili na svoje”, rekao je Dodik.

On je podsetio da je iz logora Jasenovac 22. aprila 1945. godine proboj izvršila samo mala grupa od 1.100 preživelih logoraša, u momentu kada je svet već video i znao da je Drugi svetski rat pri kraju. “Krenuli su da se probiju iz logora da bi bili živi svedoci onoga šta je bilo i da bi omogućili da život nastavi da teče”, dodao je Dodik.

On je podsetio da u opštini Kozarska Dubica 20 godina posle Drugog svetskog rata nije bilo muškog regruta iz srpskog naroda, jer su svi bili pobijeni u logoru za decu, u kojem je pobijeno ili nestalo 35.000 kozaračke dece.

“Skoro sam shvatio da su Srbi stradali zbog dve strašne stvari u svojoj istoriji, a to su strah i iluzija. Strah od tog monstruoznog mesta, logora u koji su ulazili u kojem su sretali leševe, odsecao je snagu za bilo kakav otpor. Bio je to parališući strah, jer ste došli na mesto bez povratka”, rekao je Dodik.

On je naglasio da će istorija zabeležiti da je za ubijanje Srba napravljeno jedno posebno oružje koje se zvalo “srbosjek”, koje su imali Hrvati i ustaše da bi Srbima vadili oči i klali ih što je brže moguće. “Srbosjek” je oružje za jedan narod, da se on pobije, da nestane i da se ne ponovi. Iluzija Srba je bila komunistička Jugoslavija”, naglasio je Dodik.

Dodik je poručio i da Srbi u BiH neće odustati od Republike Srpske i prava koja su im data Dejtonskim mirovnim sporazumom, koji je jasno napisan.

“Nećemo da zapadnemo u strah niti da prihvatimo iluzije stvaranja društva nad kojim je propala bivša Jugoslavija”, poručio je Dodik i istakao da Srbi kao narod žele mir.

“Danas je najvažije da pozovemo i prizivamo mir među ljudima, mir među narodima, među držama, mir među nama koji živimo ovde da bi mogli da se rehabilitujemo kao nacija i narod, da bi mogli da gradimo naše porodice, kuće, našu Republiku Srpsku i državu”, rekao je Dodik. Podsetio je da Srpska u proteklih nekoliko godina sa Srbijom organizuje obeležavanje nekoliko važnih datuma iz istorije, na prostoru Republike Srpske i Srbije.

“Moja velika zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je bio inicijator i pokrenuo ideju da se to na taj način radi. To je jedini mogući odgovor, jer mi ne možemo i ne treba da budemo separisani. Srpski narod je jedinistven, po svom identitetu, veri, pismu i jeziku i mi nismo bosanski, niti smo hrvatski niti bilo koji ini Srbi”, naglasio je Dodik.

Kurir.rs/Tanjug