Milorad Dodik Sa Ustavom Rs Foto S Pasalic

Penzije u Srpskoj od januara će biti veće za 15 odsto, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je podsjetio da su penzije usklađivane nekoliko puta ove godine.

“Od januara ide povećanje penzija 15 odsto. Dakle, od Nove godine. Bilo je povećanja, jednokratnih pomoći, moramo uravnoteženo da vodimo politiku, pogotovo prema toj kategoriji stanovništva” rekao je Dodik za RTRS.

On je takođe poručio da će u novom mandatu raditi sa svima koji ne dovode u pitanje ono što je bazično, a to je Republika Srpska, da bi donijeli najbolje moguće mjere u turbulentnim vremenima.

Dodik je istakao da godinama, kroz različite funkcije, nosi odgovornost za Republiku Srpsku i da je ponosan na ono što je sa saradnicima uradio.

“Učinili smo mnogo da sačuvamo institucionalnu snagu Republike Srpske, ona je danas nezaobilazna, politički i institucionalno neizostavna”.

On je naglasio da ga je na političkoj sceni održala upornost i neodstupanje od ideje koja ga je na tu scenu i dovela. Dodik je rekao da je njegova ideja Republika Srpska, definitivna i trajna, što treba da shvati i dio međunarodne zajednice.

“Moraju da nas pitaju šta mi mislimo, a ne da nam donose rješenja”, istakao je Dodik.

On je naglasio da ga ne zanimaju ambasadori koji žele da nameću stavove i da bi njima nešto dali zarad njihovih karijera, a da Srpska nešto izgubi.

“Sada smo došli u poziciju da treba da odbacimo taj odnos prema strancima u smislu njihovog intervencionizma. Mislim da su već podobro odmaknuti od onoga da oni mogu da vrše intervencionizam”, rekao je Dodik.

On je dodao da stranci modeliraju političke strukture iz Sarajeva u smislu ko i sa kim da formira vlast, ali pokušavaju da Republiku Srpsku i njenu političku strukturu dovedu u goru poziciju.

“Ali ne mogu svaki dan da prodru do nas, da nam uzmu naše sastanke, mi imamo jasne stavove. Ranije se smatralo da ne smijemo ni da iskažemo svoje stavove, ali smo ih govorili… Ako govoriš ono što oni očekuju to znači da se odrekneš svojih interesa radi njegovih interesa, ako se odrekneš svojih interesa onda si se odrekao sebe, svog identiteta, a odrekneš li se identiteta odrekao si se svog naroda”, naglasio je Dodik.

On je istakao da su za njega očekivanja naroda Srpske najveća obaveza i da patriotizam ne bi trebao da bude grijeh, već vrlina.

On je poručio da čuvanje Republike Srpske znači čuvanje onoga što imamo – podići plate, izgraditi auto-puteve, bolnice, odmaći se od stega i omči koje su Srpskoj nametnuli na vrat.

On je napomenuo da je srpski narod na ovim prostorima kroz istoriju prošao raznu golgotu i da očuvanje nacionalnog identiteta mora da bude kontinuitet.

“Činjenica je da ne smijemo dozvoliti u eri globalizma da pobijede one politike koje nisu uspjele da pobijede naše pretke”, rekao je Dodik.