320241 Dr Kon F

EPIDEMIOLOG Predrag Kon kaže da je epidemiološka situacija u Srbiji dosta bolja, ali da smo i dalje u riziku. – Pokušavamo da izbalansiramo mere tako da se i dalje spušta broj obolelih i da virus više nema taj potencijal da se ponovo podigne. I sad smo pred samim krajem, kada je najklizaviji teren, to mora da bude jasno. Sada smo u situaciji da je virus zaista, jednom sam u nokdaunu, sada samo što ga nismo srušili – kaže dr Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona.

On je da je zanimljivo da je Beograd, koji je nekad prednjačio u broju obolelih, sada stagnira i brojke padaju.

– To je sve moglo da se očekuje, jer u ovako velikom gradu postoji veliki broj rizičnih i raznih situacija gde bilo kakvo opuštanje, a videli smo da je toga i bilo, može dovesti do ponovnog povećanja bez obzira što smo jako dobri i u vakcinisanosti i svemu ostalom – ističe Kon.Epidemiolog dodaje da je sada ključni momenat.

– Nedelje su u pitanju da spustimo virus do tog nivoa da nema ozbiljnog rizika, da se zaista mirno otvaramo. I kada se budemo otvarali, moraće da se preduzimaju mere, ali će te mere da se prenesu da više ne budu klasične zabrane, već će biti prepuštene organizatorima događaja – je dr Kon.

Objašnjavajući kako će organizatori to “sprovoditi mere”, Kon kaže da će svi morati da budu svesni da rizik od zaraze i dalje postoji.

– Ako neko planira svadbu, on će morati da razmišlja o tome da li su mu gosti vakcinisani ili nisu, da li su preležali kovid ili ne, kao i da li su testirani ili nisu pred dolazak na taj skup – je Kon.

Upitan da li bi to mogla da bude zakonska obaveza Kon je rekao da ne može da prejudicira.

– Teško je to očekivati da će to biti zakonska obaveza, već moralna obaveza. Niko ne želi da napravi slavlje i zarazi ljude i da po tome ostane upamćen – kaže Kon i dodaje da bi to trebalo da se odnosi na sve, i na svadbe, i na rođendane i na utakmice.

Kon je rekao da mu je jasno da su mnogi građani nestrpljivi.

– To može da se razume, ali postoji i zabrinutost da može sve sada da se pokvari – dodaje Kon.

(Telegraf)

Vezane objave