Alen Seranic Ministar Zdravlaj Rs 03

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je Republički štab za vanredne situacije danas ukinuo zabranu okupljanja više od tri lica i dozvolio okupljanja do 50 lica, te donio odluku o raspuštanju lokalnih karantina i karantina pri graničnim prelazima.

„I dalje se ne preporučuju masovna okupljanja, ali je ukinuta zabrana okupljanja više od tri osobe. Sada je dozvoljeno okupljanje maksimalno 50 lica, ali su masovna i organizovana javna okupljanja i dalje zabranjena“, istakao je Šeranić na konferenciji za novinare poslije sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

Pratite nas na našim stranicama VIŠEGRAD 365 i TURIZAM 365 i straniciFacebook Booking.com

Prema njegovim riječima, Štab je stavio van snage sprovođenje mjera koje se odnose na lokalne karantine i karantine pri graničnim prelazima.

„Sutra od 6.00 časova lokalne zajednice će imati obavezu da raspuste lokalne karantine i one koji su smješteni u njima upute u kućnu izolaciju gdje će provesti ostatak vremena koji im je ostao do 14 dana. Inspektori će na granici izdavati rješenja o kućnoj izolaciji“, naveo je Šeranić.

On je pojasnio da će osobe koje dolaze iz inostranstva morati da provedu 14 dana u kućnoj izolaciji.
Kazne za kršenje kućne izolacije su od 1.000 KM do 3.000 KM i biće nastavljena kontrola poštovanja te mjere“, kaže Šeranić.

On je dodao da lica koja budu upućena u kućnu izolaciju neće biti odmah testirana.

„U slučaju pojave simptoma i naglog pogoršanja zdravstvenog stanja treba odmah da se jave porodičnom ljekaru, službi hitne pomoći ili higijensko-epidemiološkoj službi u mjestu prebivališta kako bi im bila ukazana pomoć“, rekao je Šeranić, navodeći da će svi dobiti jasna uputstva o tome šta kućna izolacija podrazumijeva i na koji način treba da se ponašaju oni i njihovi ukućani.

Kada je riječ o vozačima u međunarodnom transportu, on je naveo da će inspektori imati obavezu samo da ih evidentiraju i neće im biti izdavana rješenja o kućnoj izolaciji.

„Lica koja u pograničnom području obavljaju poljoprivrednu djelatnost moći će da to rade i dalje, ali će morati pokazati dokumenta republičkom inspektoru kako im ne bi izdao rješenje o kućnoj izolaciji. Kada je riječ o stranim državljanima i državljanima BiH koji su u radnom odnosu u preduzećima u pograničnom području, oni će morati pokazati identifikacioni dokument i dokaz o zaposlenju kako bi nesmetano prelazili granicu“, rekao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, sva lica kojima će biti odobren prelazak granice bez odlaska u kućnu izolaciju moraju da se pridržavaju ličnih mjera koje podrazumijevaju korištenje maski, odnosno maski i rukavica ako su u zatvorenom prostoru.

On je dodao da će Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo sa Institutom za javno zdravstvo i zdravstvenim ustanovama napraviti plan testiranja učenika i studenata koji se školuju u inostranstvu.

„Molimo učenike i studente za razumijevanje jer nas čeka veliki posao da bismo im omogućili odlazak u mjesto školovanja“, naglasio je Šeranić.

Prema njegovim riječima, nalaz poslije testiranja mora biti negativan i star između 48 i 72 časa kako bi učenici u studenti mogli da pređu granicu.

On je ponovio da relaksiranje mjera ne znači i relaksiranje ponašanja građana, već da je potrebno pojačati disciplinu i odgovornost kako ne bi došlo do širenja virusa korona.