U Srbiji je od aprila ove godine preminulo čak devet trudnica i porodilja od posljedica virusa.

Neke nisu dočekale da postanu majke, neke su vidjele svoju bebu samo na fotografiji prije nego što su nas zauvijek napustile, neke su već imale djecu koja će odrastati bez majke… Nijedna od njih nije bila vakcinisana zbog toga što su im ljekari koji su vodili trudnoće savjetovali da se ne vakcinišu ni u trudnoći, ni poslije porođaja! Takvi stavovi doktora su zločin, ti zdravstveni radnici antivakseri su ubili sve te žene!

Dalibor I., suprug preminule porodilje S. I. (33) iz okoline Aranđelovca, je za Kurir da se njegova supruga nije vakcinisala jer su joj tako savetovali u klinici u Novom Sadu, gde je vođena trudnoća.– Savjetovali smo se s doktorkom iz Novog Sada. Ona joj je rekla da ne bi trebalo da se vakciniše. Mi nismo željeli da rizikujemo, toliko smo iščekivali to dijete – je Dalibor. Takođe, i Kosta D., suprug preminule porodilje Jelene, je za Kurir da su joj ljekari govorili da se ne vakciniše ni u trudnoći, a ni poslije porođaja, jer to nije baš preporučljivo.

Anesteziolog prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora UKC Niš, je za Kurir da kovid u odmakloj trudnoći nevakcinisanih žena povećava rizik od smrti za čak 70 odsto i da su to objavili američki centri za kontrolu bolesti, uz preporuku doktorima da snažno motivišu trudnice da se vakcinišu.

– Uglavnom sve trudnice koje su razvile najteži oblik kovida, a nisu vakcinisane, preminule su. Sva udruženja i u Evropi i u SAD preporučuju vakcinaciju trudnica, pa sad čak i u prva tri mjeseca trudnoće, jer vakcina spasava život i žene i djeteta, odnosno djece, budući su neke preminule nosile i blizance – kaže dr Janković za Kurir i dodaje:

– Od hospitalizovanih trudnica uglavnom čujemo da su im ljekari opšte prakse ili akušeri govorili da nije baš najpametnije da se vakcinišu, a neki su i otvoreno agitovali protiv toga, i to na osnovu petparačkih priča iz kafana i s interneta. Nema apsolutno nikakvih dokaza da vakcina šteti plodu! Razumijem da buduće majke brinu, ali ljekari moraju da imaju odgovornost. Najpre da Ministarstvo zdravlja da snažnu preporuku doktorima koji vode trudnoće da savjetuju trudnicama vakcinaciju. I da potpišu da su tu poruku prenijeli trudnicama, čiji je lični izbor da li će se vakcinisati, a da kažete nekome da to ne uradi i da to nigdje ne ostane zapisano, ne potpišete se i ne snosite odgovornost za to, nije u redu – kaže dr Janković.

Dr Zoran Bekić, direktor beogradskog doma zdravlja Savski venac i koordinator punktova za vakcinaciju na Sajmu, rekao je za TV Pink da “lekari nemaju prostor za lične stavove ako ti stavovi nisu usaglašeni sa strukom”, a za Kurir je dodao:

– Čemu zbunjivati narod kad je vakcina civilizacijsko dobro. U stručnom metodološkom uputstvu postoje stavovi lekara da vakcinacija trudnica može da se obavi i prije prvog trimestra, međutim, preporuka je da trudnica može da se vakciniše posle prvog trimestra trudnoće, kada se formira plod.

Vezane objave