U Višegradu su, jutros nastavljene svetkovine u znak sjećanja na stradanje više od 6000 srpskih žrtava, uglavnom nejači, u proljeće 1942. godine, kada su ih, na najbrutalniji način, pogubile ustaše koji su stigli iz Sarajeva da zatru svaki trag srpstvu na Romaniji i okolini.Sinoć je u Andrić gradu održan okrugli sto na tu temu, gdje je, pored ostalog, rečeno da se radi o zločinu bez presedana, koji je skrajnut u bezumlju, koje, sve do sada nije imalo dosije.

Jutros je u višegradskoj crkvi služena sveta arhijerejska liturgija.Centralna svetkovina je na Starom brodu na Drini, gdje će biti služen parastos nevinim Srbima i osvještan Mauzolej na Drini njima u čast, koji su podigli dobrotvori Spasoje Albijanić i Miodrag Daka Davidović za koga Albijanić kaže da je „najveći živi srpski dobrotvor i ktitor kao ljudska gromada koji u svom imenu i prezimenu i poslanstvu nosi milost, vidovitost, dobročinstvo, plemenitost darivanja i služenja rodu svome“.

Jame Golubinke, Jasenovac, Prebilovci, Stari Brod i Miloševci su više od stratišta, kaže Spasoje Albijanić, jedan od dobrotvora.

– One su postale novi kosovski ep o tragičnom udesu srpskog naroda. Ovo nije kraj pobrajanja našeg stradanja i molimo se Bogu da i ostala stratišta jednog dana budu dostojno obilježena i rasvijetljena. Jama Ponor, u miljevinskom selu Budanj, još uvijek skriva tragičnu istinu pod zatrpanom jalovinom miljevinskih rudnika!Šta je sa takozvanim „Pasjim grobljima“ u Crnoj Gori, šta je sa brojnim stratištima ovog mučenog i od sebe zaboravljenog naroda – izjavio je Albijanić.

Današnjoj svetkovini očekuje se dolazak visokih zvaničnika iz RS i Srbije, velikodostojnika SPC, kao i drugih uglednih ljudi sa obje obale Drine i rasejanja.

-Ovo je zločin koji je, do prije 14 godina, bio sakriven na veliku bruku i sramotu i svaka čast divnim ljudima Albijaniću i Davidoviću i svima drugoim koji su doprinijeli da se uradi ovaj Spomen mauzolej na Drini, da se oda počast nevinim našim sunarodnicima, velikomučenicima iz reda našeg roda – kazao je za naš list akademik SKANU Dragoljub Drago Mirković iz Bijeljine, inače, veliki dobrotvor u Srbiji, RS i Crnoj Gori.

–Zločin je, ništa manji, i prikrivanje ovakvog zločina. Ali, Božja volja je iznad svega i, zaista, važi ona narodna da se zarekla zemlja raju da se sve tajne znaju. A, ovo je bila „tajna“ o kojoj se znalo, ali ćutalo.Da nas bog sačuva od tih vremena i onih koji su u njima vedrili i oblačili – dodaje Albijanić.

On kaže da je Spomen muzej, kao simbolično obilježje stradalnicima u Starom Brodu u Miloševcima, koji nestaje u drinskim talasima , a njihove duše odlaze u vječnost. Ovaj spomenik nosi simboliku stradanja nedužne djece i čitavih porodica a njihove pružene ruke prizivaju molitvu spasa. Iz špilja i klisura ispadaju unakaženi leševi. Čitav jedan zid pokrila su imena stradalnika. To su imena i prezimena i čiji su potomci kao godine rođenja.Tu čovjek zanijemi kad vidi godišta .Strašni zločin. Žrtve su i tek rođena djeca i starci u poznim osamdesetim godinama. Nedostaju riječi, kako ovo nazvati, kada se pamet zaledi pred ovom grozotom.
V. MITRIĆ