Screenshot 2020 04 24 Kon Prognozira Drugi Talas Korone Na Jesen, A Vakcina Iduće Sezone I Neće Biti Obavezna Za Sve

Drugi talas virusa možemo da očekujemo na jesen, moguće je i uvođenje kontrole imunoloških pasoša, a vakcina će se kod nas pojaviti tek sledeće sezone.

Tako prognozira epidemiolog Predrag Kon, koji tvrdi da korona virus nije završio boravak na planeti i da je vrlo diskutabilno kada će, što znači da ćemo postepeno učiti kako da živimo sa tim virusom i kako da se što više zaštitimo.

Drugi talas na jesen, vakcina iduće sezone…

Kon ističe da su objave Svetske zdravstvene organizacije (SZO) globalne i da je na tom nivou pandemija još jaka, odnosno, da je na samom početku i da će trajati, jer se tek sada pojavljuje na južnoj hemisferi. On pretpostavlja da u tim delovima sveta tek počinju da se preduzimaju mere koje su kod nas uveliko na snazi.

Zbog toga naš sagovornik napominje da upozorenje SZO da najgore tek dolazi, treba da se posmatra isključivo kroz tu prizmu i da je izvučeno iz konteksta koji je imalo na konferenciji za novinare.

„Jasno je da je svaka zemlja u svojoj sopstvenoj situaciji. Ono što mnogima nije jasno, jeste da mi možemo da kažemo da jako dobro poznajemo situaciju u našoj zemlji i da imamo mogućnost da precizno donosimo odluke koje su zasnovane na vrlo jasnim podacima i jasnom nadzoru koji se, sada već, redovno sprovodi“, objašnjava Kon za Sputnjik.Kako kaže, u našoj zemlji se testira veliki broj ljudi, pa imamo epidemiološku situaciju „na dlanu“.

Osvrćući se na globalnu situaciju, on smatra da ublažavanje naših mera nije preuranjeno, s obzirom na to da su mere bile oštre.

„Sada ćemo se vratiti na situaciju koju su mnogi, koji su kritikovali ove mere, od početka tražili – postepeno ćemo ići na preporuke. S obzirom da je rizik od infekcije u opštoj populaciji skoro više desetina puta smanjen, popuštanje je što apsolutno mora da se dogodi“, istakao je Kon.

Spremniji za drugu bitku

Upitan da li možemo da očekujemo drugi talas virusa na jesen, naš sagovornik odgovara da je virus, za sada, pokazao zimsku i prolećnu aktivnost, ali to ne znači da se neće pojaviti i tokom jeseni.

„Kako vreme prolazi i što smo dalje, postaje jasnije da će, najverovatnije, virus preživeti i ponovo se pojaviti pred kraj jeseni ili početkom zime“, smatra Kon.Za drugu bitku sa opakim virusom bićemo spremniji, jer ćemo, prema njegovim rečima, imati ono što nismo imali u prvoj – ozbiljan nadzor nad tim virusom, nalik onom koji sada imamo nad gripom, pomoću kog će biti otkriven čim se pojavi, pa će preventivne mere moći da se uvedu blagovremeno, u skladu sa aktivnošću koju bude pokazivao.

On ne veruje da će te mere biti drastične poput današnjih, ali smatra da će biti slične, pa bismo mogli da očekujemo socijalno distanciranje i zatvaranje kolektiva, poput školskih i predškolskih.

„To su mere koje će, svakako, biti opcija, u slučaju da se virus ponovo pojavi, ali ne verujem da će biti zabrane kretanja i policijskog časa. Mislim da je stanovništvo naučilo da ovakve situacije mogu da se prevaziđu dobrom disciplinom, pa se nadam da tada neće biti neophodno vanredno stanje“, optimističan je Kon.

On je istakao da će epidemija trajati dokle god bude registrovanih slučajeva virusa, a sa njom i mere koje će se menjati u skladu sa njenim tokom.
Kontrola imunoloških pasoša i u Srbiji

Imunološki pasoš je dokument koji ukazuje na to da li poseduje antitela u organizmu, odnosno, dokazuje da se ta oporavila od virusa korona i da je razvila određeni imunitet na taj virus. Posedovanje tog dokumenta bi moglo da postane obavezno za putovanje u neke zemlje, među kojima bi mogla da se nađe i Srbija.

To znači da bi svi oni koji bi želeli da posete našu zemlju, prethodno morali da se testiraju na prisustvo antitela.„Postoje zemlje koje insistiraju da imate test na HIV, hepatitis B, hepatitis C, kada putujete u te zemlje ili u određene kolektive u tim zemljama. Pored toga što se traži vakcinisanost u međunarodnom saobraćaju, svaka zemlja ima pravo da insistira da onaj putnik koji ulazi u zemlju, dokaže da nije inficiran. To po pravilniku o međunarodnom saobraćaju nije zabranjeno“, objasnio je sagovornik Sputnjika.

I naši moraće da se testiraju pre putovanja u zemlju koja bude zahtevala posedovanje tog dokumenta, a Kon smatra smatra da će imunološki pasoš postati sastavni deo života, kao što su nekada bile vize.

To ne znači da će u Srbiji biti sprovedeno masovno testiranje kako bi svi dobili taj dokument, nego će se izdavati po potrebi.
Vakcina obavezna za zdravstvene radnike i negovatelje

Kon ističe da će se masovna testiranja u našoj zemlji obavljati isključivo da bismo saznali koliki je naš kolektivni imunitet i da bismo imali naučnu potvrdu koje su grupe najrizičnije.

„Od toga nam zavisi kako ćemo se dalje ponašati, jer će se vakcina jednog dana pojaviti, pa već sada treba da se pripremimo i vidimo ko bi trebalo da bude vakcinisan, za koga bi to bilo obavezno, a kome preporučeno“, objasnio je naš sagovornik.On smatra da u ovom slučaju nije potrebno da vakcinacija bude obavezna za celo stanovništvo.

„Ovde su vrlo jasno prepoznate rizične grupe i najverovatnije će vakcine biti usmerene prema njima. Obaveznost će verovatno prvenstveno zahvatiti one koji rade u zdravstvenim i gerontološkim ustanovama, odnosno, tamo gde je moguće da zaposleni prenesu infekciju i ozbiljno oštete svoje korisnike“, istakao je Kon.

Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Vezane objave