Spektakularno, dostojanstveno, veličanstveno, a istovremeno i tužno – samo su neke od reči koje se mogu upotrebiti da se opiše način na koji se Dušan Duda Ivković povukao sa javne košarkaške scene i time zaključio karijeru koja se protezala kroz čak nekoliko blistavih dekada u njegovoj igračkoj i trenerskoj karijeri!

Skoro da ne postoji odličje ili nagrada u skoro pedeset godina dugačkom periodu provedenom uz bočnu liniju košarkaškog terena, koju Ivković nije osvojio, ili slavno košarkaško ime sa kojim nije sarađivao. Scene koje su viđene u pirejskoj dvorani “Mira i prijateljstva“ gde je u sredu uveče odigrana humanitarna košarkaška utakmica u kojoj su učestvovali Olimpijakos i ekipa sastavljena od košarkaša koje je popularni Duda trenirao, najbolje govore o tome koliko je ovaj srpski stručnjak zadužio jednu od najlepših sportskih igara.Samo nabrajanje ličnosti koje su uveličale Ivkovićev oproštaj, zvuči kao lista “ko je ko“ u srpskom, evropskom, pa i svetskom sportu u poslednjih nekoliko decenija! Pored kuma Željka Obradovića i najslavnijeg srpskog sportiste verovatno svih vremena, Novaka Đokovića, u Atinu su između ostalih došli da se pozdrave i Dražen Dalipagić, Predrag Danilović, Aleksandar Đorđević, Žarko Paspalj, Dragan Tarlać, Dušan Vukčević, Branislav Prelević, Dejan Tomašević, Zoran Čutura, Nenad Krstić, Dimitris Itudis, Jurij Zdovc, Teodoros Papalukas, Panajotis Fasulas, Dino Rađa, Mirsad Turkdžan i mnogi drugi.

Pratite nas na našim stranicama VIŠEGRAD 365 i TURIZAM 365 i straniciFacebook Booking.com

Dušan Ivković je tom prilikom dobio priznanje za “Legendu Evrolige“, prvo takvo u istoriji takmičenja koje je dva puta osvajao upravo sa Olimpijakosom (1997, 2012), a poslednji minut utakmice je iskoristio da još jednom stane pokraj linije kraj koje je doživeo najlepše trenutke u životu i karijeri, pa čak i da vidi akciju Spanulisa i Printezisa koja je 2012. godine Olimpijakosu donela titulu evropskog šampiona.

Dušan Ivković u legendu odlazi sa kolekcijom od 28 odličja, što na klupama mnogobrojnih klubova, što predvodeći reprezentacije nekadašnje Jugoslavije i Srbije, kao i sa mnogobrojnim priznanjima za stručan rad.

Zavesa se spustila na spektakl Dudinim odlaskom iz dvorane sa omiljenim rekvizitom u ruci – košarkaškom loptom i uz pesmu Frenka Sinatre “My Way“, gospodskim hodom koji je toliko puta gledan na mnogobrojnim košarkaškim terenima širom sveta!