PODGORICA – Na području Crne Gore u naredna dva dana očekuju se ekstremni vremenski uslovi, pa iz Direktorata za zaštitu i spasavanje pri MUP-u apeluju da građani svoje aktivnosti prilagode najavljenoj meteorološkoj situaciji a svi učesnici u sistemu zaštite podignu nivo operativne spremnosti.

Iz Direktorata se pozivaju svi učesnicima u sistemu zaštite i spasavanja da podignu nivo operativne spremnosti, u cilju pravovremenog i efikasnog djelovanja na najavu ekstremnih meteoroloških pojava na teritoriji Crne Gore.

“U petak i subotu očekuje se dejstvo ciklonske aktivnosti na području Crne Gore koja će u južnim-primorskim i centralnim predjelima usloviti jaku kišu, lokalne kratkotrajne olujne nepogode i jak južni vjetar posebno u višim predjelima na sjeveru i na primorju”, navodi se u saopštenju.

Direktorat navodi da se sutra zbog uticaja ciklona i visinske južne-jugozapadne atmosferske struje, u oblasti južnog Jadrana očekuje i podizanje mora i jaki talasi, meteorološki efekat koji će bitno uticati na normalno oticanje-ulivanje rijeke Bojane u more.

Zbog očekivane meteorološke situacije mogući su određeni problemi na terenu a zbog intenzivne kiše i naglog priliva obilne količine vode, u centralim i južnim predjelima.

“Potencijalno mogući su bujični problemi prvenstveno na bujičnim tokovima, u urbanim sredinama, saobraćajnicama i na potencijalno ranjivim mjestima moguća su lokalna klizišta ili odroni na mjestima gdje su vršeni ozbiljni građevinski zahvati, gdje je narušena prirodna povezanost tla”, precizira se u saopštenju.

Upozorava se i da su zbog očekivane kratkotrajne obilne kiše, koja dolazi nakon nekoliko jakih kišnih serija, potencijalno mogući problemi sa obilnom količinom vode u sistemu Morača-Zeta, Skadarsko jezero, Bojana.