Pošto su se pojavile vesti da je Fejsbuk davao lične podatke korisnika i Donaldu Trampu i Baraku Obami tokom njihovih predsedničkh kampanja, mnogi su ostali u šoku. Ipak, stručnjaci smatraju da u pitanju nije “krađa podataka”, već je to način na koji je Fejsbuk infrastruktura dizajnirana da radi

Tehnološke kompanije bi trebalo da čine mnogo više kako bi zaštitile osetljive podatke korisnika, a to uključuje i davanje veće kontrole nad time kako se ti podaci sakupljaju i koriste.

I na samom kraju, ako nisu zadovoljni, korisnici bi trebalo da lako napuste problematičnu društvenu mrežu, i ponesu svoje podatke.

Naravno, Fejsbuk nalog je lako obrisati, ali za mnoge to nije najbolje rešenje.

Za sada, ako želite da zaštitite svoje podatke od Facebooka, možete da preuzmete kontrolu nad podešavanjima.Imajte na umu, da ćete na ovaj način onesposobiti sve aplikacije na Fejsbuk platformi, uključujući tu i aplikacije kao što su Twitter ili Instagram.

Evo kako da zaštitite svoje podatke na Fejsbuku:

1. Ulogujte se na svoj nalog i posetite stranicu App Settings (Settings Menu > Apps).

2. Potom kliknite na Edit dugme pod opcijom Apps, Websites and Plugins. Kliknite na Disable Platform.

Ako vam je previše da onesposobite celu platformu, postoji još jedno podešavanje koje može da vam pomogne – ograničite lične podatke kojima mogu da pristupe aplikacije koje drugi koriste.

Po ogirignalnim podešavanjima, drugi ljudi koji mogu da vide vaše informacije mogu da ih “ponesu sa sobom” kada koriste aplikacije i onda im oni postaju dostupni.

To možete da ograničite na sledeći način:

Sa iste stranice, kliknite na Edit pod menijem Apps Others Use. Potom odštiklirajte informacije koje ne želite da budu dostupne drugim ljudima.