Federacija još nema nijednu direktno nabavljenu vakcinu, niti ima naznake kada će do te nabavke doći, zbog čega rastu frustracije u javnosti. je dobila određeni broj vakcina preko COVAX mehanizma a stigao je i jedan broj doniranih doza od Srbije i Turske.

Republika Srpska je jedina u uspjela direktno nabaviti određeni broj vakcina.

Na sarajevski aerodrom danas je sletio avion iz Ankare u kojem je dopremljena donacija Republike Turske od 30.000 vakcina koje je proizveo kineski Sinovac.

Bosna i Hercegovina je ove sedmice također primila prvu isporuku vakcina Pfizer i AstraZeneca kroz COVAX mehanizam. Dobili smo 26.400 doza vakcina kompanije AstraZeneca i 23.400 doza Pfizer/BioNTech vakcina.

Ranije je FBiH dobila 10.000 vakcina kroz donaciju Srbije, a očekuje se i obećana pomoć Slovenije (4.800 vakcina) i Kine (50.000 vakcina).

Republika Srpska je direktno nabavila 40.000 doza vakcina Sputnik V.

Bogati donirali novac za COVAX

Naša zemlja još stoji u redu za više od milion doza koje su plaćene mehanizmu COVAX. No, već sada se zna da će dobiti samo još jednu isporuku do kraja maja, a to je, prema ranijim najavama, 76.000 doza AstraZenece koje bi trebale stići 22. aprila.

Ostatak isporuke putem COVAX-a bit će tek u narednom krugu a tačni datumi nisu poznati. Treba naglasiti da je i sam COVAX-a neka vrsta humanitarnog mehanizma, iako naše vlasti ističu da je riječ o vakcinama koje smo platili.

Naime, tačno je da države plaćaju doze koje im se na taj način isporučuju, ali je također tačno da te vakcine dobijaju brže i povoljnije nego što bi inače bile u prilici, s obzirom da su zemlje donirale znatan novac za ovaj mehanizam.

Zapravo, COVAX je i napravljen za države koje inače ne bi mogle doći do dovoljnog broja vakcina u skorije vrijeme.

Također, ove sedmice je iz Evropske komisije saopćeno da će idućeg mjeseca zemljama Zapadnog Balkana biti distribuirano ukupno 650.000 Pfizerovih vakcina.

Direktna nabavka

Kada je riječ o direktnoj nabavci, lider SNSD-a Milorad Dodik je ove sedmice da je Republika Srpska ranije naručila više od milion doza Sputnika V te da će te doze dobijati sukcesivno. Dosad je, kako smo rekli, dobila 40.000 doza.

Federacija je, pak, pokušala proteklih sedmica također direktno nabaviti rusku vakcinu, i to pola miliona doza, ali je ugovor propao. Već nekoliko kompanija se posljednjih sedmica povuklo iz dogovora koji su imali s Federalnom vladom.

Stoga je u četvrtak formirano novo tijelo koje će pokušati nabaviti vakcine za veći entitet direktnim putem. Kako sada svari stoje, procedura nabavke ruske vakcine trenutno je nešto teža nego što su vlasti u FBiH očekivale, a rokovi isporuke mjere se minimalno sedmicama, ako ne i mjesecima, a nikako danima. To se pokazalo i na primjeru Republike Srpske koja je predugovor s Rusima potpisala još u oktobru 2020.

Kanton također već mjesecima pokušava direktno nabaviti vakcine, ali zasad bez uspjeha.

Navedimo i informaciju koju je Klix.ba ranije objavio da je Srbija uputila prijedlog da region zajedno ide u nabavku vakcina AstraZeneca. Inicijativa je stigla u i trenutno nije jasno kakva je njena sudbina.

Također spomenimo da se veliki broj građana posljednjih dana vakcinisao u .

Vezane objave