Screenshot 2020 03 19 Federalni štab Civilne Zaštite Donio Nove Naredbe Obustava Javnog Prijevoza

Danas je održana treća vanredna sjednica Federalnog štaba civilne zaštite povodom proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa.
Novi set naredbi:

1. Prijedlog naredbe o osiguranju trijažnih punktova sa sanitarnim upitnicima prije ulaska u sve zdravstvene ustanove

2. Prijedlog naredbe o obustavi javnog prijevoza u FBiH (linijski, vanlinijski i željeznički) za prijevoz putnika.

Ova naredba se ne odnosi na taxi prijevoznika uz obavezno provođenje mjera (maska, rukavice, naočale i redovnu dezinfekciju vozila)

3. Prijedlog naredbe o obustavi svih trgovinskih radnji u FBiH.

Ova naredba se ne odnosi na prodavnice prehrambenim artiklima, higijenskim artiklima, ribarnice, apoteke, veterinarskih i medicinskih proizvoda, benzinske pumpe, poljoprivredne apoteke, kiosci, pekare, hemijske čistionice, prodavnice za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, dječije opreme, hrane za životinje, prodavnice građevinsko, vodo i elektro materijala, supermarketi i veledrogerije.

Obustavlja se i rad pijaca, osim otvorenih pijačnih prostora uz osiguranje protoka kupaca uz distancu od 1,5 metar uz poštivanje svih ostalih mjera.

4. Prijedlog naredbe o stavljanju pod zdravstveni nadzor i izolaciji za vrijeme trajanje pritvora i zatvora.

Federalna uprava za inspekcijske poslove danas je je izdala 8.413 mjera izolacije za putnike koji su ušli u odnosno u FBiH.

Direktor FUIP-a Anis Ajdinović je kazao da je preko teritorije RS-a sa mjestom prebivališta u FBiH ušla 771 , a preko Brčko Distrikta 60 .

Svi podaci se dostavljaju kantonalnim MUP-ovima radi kontrole izolacije .

On je kazao da je u FBiH do sada registrovano oko 50 koje nisu poštovale mjere izolacije i njima su izrečene novčane kazne.

Vezane objave