Bujične poplave, usljed obilnih padavina, napravile su tokom protekle noći velike štete širom opštine Foča, na Tjentištu, Popovom Mostu, Barakovcu, Dragočavi i Bastasima.U opštinskoj Civilnoj zaštiti Srni je rečeno da je na Tjentištu i Popovom Mostu ugroženo šest objekata.

Prilikom padavina formirane su bujice koje su nanosile blato i mulj. Ugroženi su i poplavljeni domaćinstva, ugostiteljski i privredni objekti i garaže, te nekoliko objekata Nacionalnog parka “Sutjeska”.

Voda i mulj prodrli su u stambenu zgradu na Tjentištu gdje živi osam porodica.

Stanar Veso Živanović rekao je Srni da ovakvu bujicu nikada nije doživio.

– Ovo me nikad nije snašlo, stradalo mi je veliko sijeno, imam dvadeset goveda, još ni zima nije nastala, kako ću izaći iz zime ne znam – ispričao je Živanović.

On je naveo da je 1.00 čas poslije ponoći uzeo od komšije građevinsku mašinu skip i prokopao put, ali da je uništena kompletna zimnica koju su stanari držali u podrumima i garažama.

– Ljudi su u podrumima i garažama imali krompira, pasulja i svega, sve je propalo. Kod mene, a i kod komšija, bilo je dosta mašina – brusilice, motorne testere, agregati – rekao je Živanović.

U privatnom kampu “Sutjeska” poplavljeni su drveni bungalovi.Vlasnik kampa Marko Savić rekao je da je od stotinu ležajeva na suvom ostalo svega dvadesetak.

– Kamp je totalno poplavljen, ležajevi su pod vodom, šteta je blizu 100.000 maraka. Ogromni nanosi blata, poplavljeno je 80 kreveta, 28 kupatila, uništeni zidovi od rigipsa. Kolika je voda bila i nanosi blata, da mi je manje bungalove pomakla sa svog mjesta – ispričao je Savić.

Osim smještajnih kapaciteta, poplavljene su mu i prostorije sa veš mašinama i sušilicama, dok je restoran ostao neoštećen.

– Јa sam jutros koliko sam mogao sa skipom prokidao kanale da voda može oticati i već se smanjuje, ali je još sve pod vodom – naveo je Savić.

On je dodao da je nedaleko od njega bujica odnijela pola imanja vlasnika Čede Vukovića.

– Poplavljena mu je stolarska radionica gdje mu je stolarska mašina, nanijelo mu je blata, odnijelo građu, u vrtu mu je mulj i kamen, oštećeni su i plastenici – rekao je Savić.

U Civilnoj zaštiti naveli su da je šteta pričinjena i na mostu prema naselju Barakovac, gdje je jutros zbog bujičnih nanosa saobraćaj bio potpuno u prekidu.

Nanosi su očišćeni i saobraćaj je uspostavljen, rekli su u Civilnoj zaštiti.

Poplave je bilo i na Dragočavi, a štete je bilo i u rafting kampu na Bastasima.

Ekipe Civilne zaštite su na terenu, pružaju pomoć ugroženima, sagledavaju štetu i prave plan za sanaciju.