Poslanik DNS Narodnoj skupštini Republike Srpske, Aleksandar Glavaš uputio je ministru energetike i rudarstva Petru Đokiću poslaničko pitanje u kojem od njega traži da odgovori ko je vlasnik američko-kanadskog konzorcijuma SE-GEDC Corp. Glavaš je još upitao Đokića koje su reference ovog konzorcijuma i gdje u svijetu posjeduje rudnike.

On je Đokića pitao i da li konzorcijum ima obavezu da ne otpušta radnike, da li će zaposliti nove, te zašto se Vlada RS odlučila na dokapitalizaciju putem berze, a ne na neki transparentniji postupak koji bi omogućio konkurenciju.

Pratite nas na našim stranicama VIŠEGRAD 365 i TURIZAM 365 i straniciFacebook Booking.com

– Tašna mašna firma, iza koje stoji kontraverzni Evgenij Zotov, treba da zagospodari RŽR “Ljubija”, jednim od najvećih rudnika željezne rude u Evropi. U vrijeme krize u Ukrajini, vrijednost i značaj ovog rudnika je značajno porasla. Naš resurs zlata vrijedan prodajemo u bescijenje ljudima bez referenci, kojima je jedini cilj da se domognu atraktivnih lokacija u Prijedoru – ističe Glavaš.– Umjesto da čuva i razvija Potkozarje, dodaje on, vlast se prema njemu ponaša kao da je pljačkaški plijen. Sada je jasno zašto je DNS smetao SNSD u Prijedoru. Branili smo, ali neka znaju da ćemo braniti i dalje, otimačinu u bescijenje atraktivnih lokacija koje su u vlasništvu RŽR “Ljubija”. Ovo što rade je zločin prema narodu koji živi u Prijedoru i cijelom Potkozarju – smatra Glavaš.

U osvit izbora, prema njegovom mišljenju, vlasti se žuri da proda preostale resurse kako bi obezbijedili novac za kupovinu glasova.

– Oni koji im prodaju glas, prodali su budućnost svoje djece. Republici Srpskoj treba vlast koja će se odgovorno odnositi prema njenim prirodnim resursima jer to je naš glavni kapital – kaže Glavaš.

Njih, dodaje on, treba razvijati i graditi, a ne prodavati sumnjivcima u bescijenje.

– Naš put DNS je put očuvanja prirodnih resursa koji su naše najveće bogatstvo i sa odgovornom vlašću vrlo brzo možemo živjeti kao Švajcarci. Bog nam je dao rijeke i rudnike, i od naših hidro i termo potencijala možemo napraviti bogato i napredno društvo – poručio je Glavaš.