Res 1593198795 Za Mjesec Dana Gorivo Poskupjelo Drugi Put
Booking.com

Iako je rat u Ukrajini za samo jedan dan uzdrmao cijeli svijet, i to ne samo zbog vojnih već i zbog ekonomskih posljedica, prije svega onih vezanih za snabdijevanje gasom i naftom, Srbija ne bi trebalo da strijepi da bi mogla da ostane bez ovih energenata u narednom periodu jer ih za sada ima dovoljno.

Tako bar srpski zvaničnici uz ugradu da bi zabrinutost mogla da postoji samo ukoliko bi se vojni sukob proširio i doveo do značajnih globalnih poremećaja.

Ipak, takav scenario, za sada, nije u igri a što se tiče srpskog tržišta u igri nije ni poskupljenje goriva, bar do 14. marta, ali i gasa i to do kraja grejne sezone, iako su berzanske cijene ovih energenata bukvalno eksplodirale u četvrtak nakon početka sukoba Rusije i Ukrajine.

Upravo taj trend rasta više brine naftaše, koji po Uredbi vlade Srbije, nisu u mogućnosti da koriguju svoje cijene do 14. marta, od onih najava da ovaj sukob može da dovede do ozbiljnijh poremećaja u snabdijevanju.– Kada je vlada donela Uredbu o ograničenju cijena, cijena barela je bila 91 dolar, sada je 10 odsto viša. Država je donela odluku da mjerama ostvari efekat koji će se odmah osjetiti, da i privreda mogu da kupuju jeftinije gorivo i to je postigla. S druge strane, svaki rizik povećanja cijena nafte prebačen je na naftni sektor, koji može mjesec da izdrži takvu mjeru. Poslije toga postoji mogućnost da država smanji dažbine i očuva cijenu na istom nivou jer je nelogično da država ima istu politiku akciznog oporezivanja kao kada je nafta bila 49 dolara. Mnoge zemlje Evrope uveliko razmatraju da to promjene, a naš predlog su “plivajuća akciza” koja bi mogla da da se mijenja na nedelju dana, u zavisnosti od kretanja cijena nafte na svjetskom tržištu – kaže generalni sekretar Udruženje naftnih kompanija Tomislav Mićović, piše Blic.

Vezane objave