Foto: Oglasna tabla

Ne da se pustom seljaku da zaradi i ostane živ!

Ovu rečenicu ponavljali su juče redom meštani sela Latvica, zaseok Krčevine, sedam-osam kilometara od Arilja, gledajući svoje skoro sravnjene malinjake, zasade jabuke, uništene u velikom nevremenu koje je ovaj kraj zahvatilo u ponedeljak po podne.- Samo što su objavili da će početna cena maline biti od 350 do 400 dinara, konačna verovatno i osetno veća, samo što smo pomislili da će biti vajde od našeg teškog rada, da ćemo nešto zaraditi, naiđe grad, sve uništi, ode naš višegodišnji rad. Prošle godine sam na 50 ari malina ubrao sedam tona roda, ove godine – nema ništa – svodio je juče svoju ovogodišnju računicu, zaradu od malina, Miloš Krčevinac (60) iz Latvice.

Pratite nas na našim stranicama VIŠEGRAD 365 i TURIZAM 365 i straniciFacebook Booking.com

Sem pola hektara malinjaka Milošu je grad uništio i hektar zasada jabuke, od kog, uz maline, njegova porodica živi.- Strašno je bilo kad je naišao oblak od Zlatibora, zacrnela su se nebesa, pao mrak, a onda je krenuo led… Doletala su parčad ko kokošije jaje, kao orah, padalo je, bog će znati, deset, petnaest minuta… Katastrofa. Čula se i protivgradna odbrana, ali sve džaba. Za najcrnje, ona parčad leda nisu bila okrugla, glatka, kao što je grad do sada padao, nego s nekim rogovima, strašno – ispričao nam je juče Miloš.Teško je juče Milošu bilo da uđe u malinjak, na veliku plantažu pod jabukom, da gleda svoju uništenu letinu. Da sve bude još gore, grad je uništio i mladare maline koji je trebalo dogodine da daju rod, u zasadu jabuke, na stablima, bukvalno, ni jedan jedini plod nije ostao a da nije oštećen, prepolovljen, led je ljuštio koru s grana…

– Imamo šest hektara pod jabukom, 50 ari pod malinom, hektar zasada kruške, 50-60 ari pod šljivom, posle ovog nevremena od roda praktično nemamo ništa. U jednom trenutku, kada je naišao oblak, izgledao je kao da će smak sveta. Prošle godine imali smo 200 tona jabuka, ove godine konzumne jabuke uopšte nećemo imati, što bude bilo, otići će u industrijsku preradu – kaže Marko Krčevinac iz Latvice.I u malinjacima kod Krčevinaca šteta je skoro 100 odsto.

– Imam 74 godine, ovakav led nisam zapamtila. Sve je uništeno. Maline, rod jabuke, leje luka su sravnjene sa zemljom, jedva se poznaje gde su bile. Plastenik je izrešetan, najlon na mnogo mesta probušen – reči su Rade Šunjevarić iz ovog zaseoka.

Malo dalje od plastenika grad je uništio rod trešnje, zrelih plodova juče je bilo mnogo više na zemlji nego na stablima. I ono što je ostalo na stablima je uništeno.Prema rečima predsednika opštine Arilje Predraga Maslara, u ponedeljak uveče najviše su stradala sela Latvica, Bogojevci, Stupčevići, Radoubuđa, deo Trešnjevice. Prema proceni Centra za odbranu od grada, u ovim selima ledom je pogođeno više od 300 hektara pod usevima, najviše pod malinom i jabukom.

– Pored useva, uništeni su i seoski putevi, neki od njih popravljeni su pre samo koji dan. Od jutros su mašine ponovo na terenu, pokušavamo da te puteve ponovo popravimo, da bar na taj način olakšamo ljudima. Bio sam u ponedeljak po podne na terenu, ono što sam video je zaista teško, na nekim mestima rod je uništen sto posto, na drugim preko 50 procenata – kaže Maslar.Prema njegovim rečima, protivgradna odbrana u ponedeljak po podne je funkcionisala, samo na teritoriji opštine Arilje ispaljeno je 76 protivgradnih raketa.

– Jutros su na protivgradnim stanicama dopunjene zalihe raketa, pa su stanice, po potrebi, spremne da dejstvuju – kaže Maslar.

Veselin Šuljagić, inženjer zaštite bilja, potvrđuje da je šteta koju su pretrpeli ljudi u ovim selima ogromna.

– Stradali su zasadi maline, jabuke, povrtarske kulture. Ispaljen je veliki broj raketa, ali priroda je ponovo pobedila čoveka. Tamo gde je bio glavni udar grada štete su od 90 pa i do 100 posto. Pričao sam s ljudima koji su u devetoj deceniji, kažu da ovako nešto nisu doživeli.

Kurir.rs/Zoran Šaponjić