Mektic I El Tani

Državljanima Bosne i Hercegovine biće ukinute vize prilikom putovanja u Katar, dogovoreno je na današnjem sastanku ministra bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića s premijerom Države Katar Abdulahom bin Naser bin Kalifa el-Tanijem, održanom u Dohi.

S premijerom El-Tanijem, koji je ujedno i ministar unutrašnjih poslova Katara, razgovarano je i o unapređenju saradnje u oblasti bezbjednosti. Dogovoreno je da se na osnovu postojećeg Sporazuma o policijskoj saradnji ti odnosi ubuduće intenziviraju.

Posebno je naglašena potreba razmjene iskustava, koje će se realizovati kroz zajedničke obuke policijskih službenika BiH i Katara. S obzirom na to da je Katar domaćin Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine, dogovoreno je učešće policijskih službenika iz BiH u bezbjednosnim pripremama ovog događaja i prenos iskustava u organizaciji i osiguranju velikih sportskih i drugih događaja.

U delegaciji BiH, osim ministra Mektića, bili su i direktori SIPA i OSA Perica Stanić i Osman Mehmedagić, a sastanku je prisustvovao i savjetnik emira Države Katar za nacionalnu bezbjednost Mohammed bin Ahmed el-Misnad.