Oko 200 stanovnika naselja Glodi kod Zvornika okupilo se danas kako bi se pobunili protiv izgrade još jedne mini hidroelektrane na rijeci Drinjači. Kako kažu mještani, nepoznati investitor planira preusmjeriti rijeku iz ovog naselja, te će tako selo ostati bez nje.

Mještani sela Glodi kod Zvornika rekli su danas NE izgradnji mini hidroelektrane na rijeci Drinjači. Stanovnici kažu da je ovih dana započeto bušenje zemljišta u dolini rijeke Drinjače, a sve radi preusmjeravanja njenog toka kako bi, za sada nepoznati investitor, započeo gradnju treće mini hidroelektrane na ovoj rijeci, piše BN.

Glas su digli kako kažu jer će to ugroziti njihov opstanak. Nemaju ništa protiv toga da se mini hidroelektrana gradi na rijeci ispod sela gdje nema stanovnika, a ne iznad gdje je planirano.Ovog puta su mirnim protestima željeli iskazati nezadovoljstvo. Ako se gradnja nastavi, poručuju, preduzeće radikalnije mjere.

Ako se ispuni plan investitora, mještani naselja Glodi kažu da će ostati bez rijeke od koje godinama žive.

Vlada RS prije 13 godina donijela je odluku o koncesiji za izgradnju sedam mini hidroelektrana na rijeci Drinjači. Do sada su urađene dvije. Mještani apeluju na nadležne da ne dozvole mijenjanje toka rijeke, jer u suprotno, biće primorani da sami spriječe gradnju.