Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić na svom Facebook nalogu predstavio je zanimljiv prijedlog spomenika koji bi se trebao naći na ulazu u grad.

“Kapija grada”, kako je nazvan projekat, predstavlja dvije žene koje se drže za ruke, a planirano je da se spomenik gradi na glavnoj saobraćajnici.

– To podrazumijeva memorijalni kompleks posvećen srpskim civilnim žrtvama Sarajeva u 20. vijeku, Kapiju grada koja će povezivati Istočno Novo i Istočnu Ilidžu, kao i veliku zastavu Republike Srpske na vrhu Trebevića, koja će biti vidljiva sa svih strana – naveo je Ćosić dodajući da će dovršiti i muzej na Palama, čija je izgradnja već počela te spomenik žrtvama NATO bombardovanja 1995. godine i spomen-kompleks na Golom Koranu na Palama.

– Imamo ambiciozan plan da ovu priču zaokružimo 2024. godine i pozivamo sve da nam se pridruže u ovom velikom poslu – ne samo institucije i medije, nego i sve pojedince koji su spremni da daju podršku razvoju kulture sjećanja u našem narodu. Ovo je što će ostati poslije nas, na čemu će nam zahvaliti buduće generacije jer će znati svoju istoriju i kolika je žrtva podnesena za njihovu slobodu i mir – naveo je Ćosić.

Vezane objave