Grci suzavcem rastjeruju migrante, Bugari na granicu šalju žandarmeriju

58
Booking.com

Grčke snage bezbjednosti su suzavcem i zvučnim šok-bombama intervenisale na neregularne migrante koji čekaju u međugraničnoj zoni na grčko-turskoj granici.

U nakani da idu ka Evropi i koristeći alternativne puteve, grupa migranata u podnevnim satima je stigla u zonu između graničnih prelaza Pazarkule i Kastanies.

Grčke snage su grupu od oko stotinu neregularnih migranata opkolile vozilima i autobusima.

Neregularni migranti su zapalili vatru kako bi se ogrijali, a neki su igrali i fudbala.

Grčka policija je intervenisala koristeći biber-sprej i zvučne šok-bombe.

Neregularni migranti su pobjegli u šumarak u blizini, a vidno potreseni neki su i plakali.

Bugarsla poslala žandarmeriju na granicu sa Turskom

Bugarska je poslala žandarmeriju na granicu s Turskom i pojačala pomorsku bezbjednost zbog mogućeg priliva ilegalnih migranata koji bježe od vojnih sukoba u Siriji, je premijer Bojko Borisov.

Borisov je rekao da realna prijetnja za Bugarsku da zbog sukoba Srije i Turske dođe do velikog priliva migranata.

“Zabrinuti smo da su se turski graničari povukli sa i naša jedina nada je da će ih zaustaviti prije nego što stignu na granicu”, rekao je Borisov i najavio hitan razgovor s turskim predsjednikom, prenosi BTA.

Ministar odbrane Krasimir Karakačarov najavio je da će na granicu s Turskom biti upućeno 1.000 vojnika i vojna oprema.

Vojska će pružiti svu neophodnu podršku i preduzeti mjere kako bi zaštitili nacionalnu granicu i “ne puste nijednog jedinog migranta na bugarsku teritoriju”, rekao je on.

Dodao je da je granična policija spriječila rano dvije grupe od tridesetak ljudi da uđu u Bugarsku iz Turske, pošto je Ankara najavila da više neće zaustavljati sirijske izbjeglice i sprčavati ih da stignu do Evrope, prenosi Reuters.

Bugarska, članica Evropske unije koja ima kopnenu granicu s Turskom dužu više od 300 kilometara, prethodnih nije trpjela veliki pritisak migranata koji su željeli da uđu u tu zemlju.

Sofija je upozorila da neće dopustiti masovan priliv migranata sada dok pojačava preventivne mjere na granicama kako bi izbjegla širenje virusa korona.

Vezane objave