Koronavirus Mladji Muskarac

U je u posljednja 24 časa na virus pozitivno 1.317 osoba. Na respiratorima je 26 pacijenata, nažalost, sedam osoba je preminulo.

Podsjetimo, juče je u testirano 2,677 osoba, od kojih je bilo pozitivno 1,354. Na respiratorima je bilo 25 pacijenata, nažalost, 12 osoba je preminulo.

Za nedjelju u je zvanično, prema evidenciji nacionalnog Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, prijavljeno 8.245 slučajeva gripa, što je sasvim neuobičajeno za početak aprila.Prethodnih sezona, izuzev prošle, u kojoj nije bilo laboratorijski potvrđenog virusa u cirkulaciji, u ovo vrijeme gotovo više nisu registrovani ni sporadični “repovi” sezone gripa, koja je uobičajeno završava u martu. Sada influence ima više nego korone i čini se i da izaziva teže simptome.

U Institutu “Batut” kažu da je od početka sezone do sada, kroz populacioni nadzor prijavljeno 271.543 oboljelih od oboljenja sličnih gripu. To je, prema “Batutovoj” statistici, veći broj oboljelih u odnosu na prethodne dvije sezone gripa.

– Stope oboljenja sličnih gripu mogu biti uzrokovane respiratornim infekcijama koje nisu grip, uključujući SARS-CoV-2, što dovodi do primjećenog porasta prijavljenog broja osoba sa oboljenjima sličnim gripu – kažu u “Batutu”, piše Blic.

Vezane objave