Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ jutros su na području Sarajeva uhapsili i priveli više lica u okviru dvije akcije koje se odnose na borbu protiv međunarodne trgovine ljudima, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
Aktivnosti se sprovode na području BiH, Srbije, NJemačke i Austrije, a u Srbiji su uhapšene tri osumnjična.

Prikupljeni su dokazi da je grupa osumnjičenih iz BiH i Srbije iskorištavala, uglavnom, mlađe djevojke iz BiH, Srbije i Ukrajine za pružanje seksualnih usluga na području BiH, Austrije i NJemačke.

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni vršili krivična djela u kontinuitetu u trajanju od najmanje dvije godine, a do sada je identifikovan veći broj žrtava državljanki BiH, Srbije i Ukrajine, među kojima je bilo i djevojaka mlađih od
22 godine.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni su na ovaj način ostvarivali nezakonitu imovinsku korist koja se mjeri stotinama hiljada evra.

Predmeti su rezultat višemjesečne međunarodne istrage na otkrivanju i procesuiranju osoba osumnjičenih za organizovani kriminal, međunarodnu trgovinu ljudima, međunarodno vrbovanje radi prostitucije i pranje novca.

Osumnjičeni u okviru akcija “Tvins” i “Pismo” će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i odlučiti o daljim aktivnostima.