U opštini Višegrad danas je održan sastanak predstavnika ekoloških udruženja i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske na kojem je razgovarano da se rijeka Rzav proglasi za zaštićeno područje.

Saradnik Svjetske organizacije za zaštitu prirode Nataša Milivojević rekla je da je pokrenuta inicijativa za zaštitu rijeke Rzav, te su sprovedene hidro-biološke analize biodiverziteta ovog područja.

„Analiza je obuhvatila fizičko-hemijske parametre, analize zajednice algi i beskičmenjaka. Ostalo je još da se uradi ihtiološka analiza“, rekla je novinarima Milivojevićeva, koja je i saradnik u „Eko centru“ u Višegradu.

Ona je navela da su sve ove analize pokazale da je rijeka Rzav bogata biodiverzitetom, ali problem prave otpadne vode koje dolaze iz Srbije, tačnije sa Zlatibora i iz Čajetine gdje je omasovljen turizam, a neriješeno pitanje otpadnih voda.

„S obzirom na to da je ovu inicijativu prihvatio Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, kao i Ministarstvo za prostorno uređenje i ekologiju Republike Srpske, te da je ovo područje bogato kulturno-istorijskim nasljeđem, možemo da očekujemo da se valorizuje“, dodala je Milivojevićeva.

Predsjednik „Eko centra“ iz Višegrada Dejan Furtula rekao je da se ova organizacija usprotivila izgradnji mini-hidroelektrana na ovom području, te da bi se trebalo bazirati i na uvođenje specijalnog režima lova i ribolova.

„Mi želimo da Rzav zaštitimo od daljih zagađenja i da to bude prvo zaštićeno podrujče na prostoru naše opštine“, rekao je Furtula.

Sastanku je prisustvovao i predsjednik Ribolovačkog udruženja „Drinska jezera“ Aleksandar Kojić koji je rekao da je ovo jedna od značajnijih inicijatva jer je Rzav prirodno mrijestilište i stanište mladice koja je biser naših voda.

„Izgrdanjom hidroelektrane ograničen je vodotok rijeke Drine, sve ribe našeg sliva koje su autohtone za naše rijeke, mrijeste se u Rzavu, i to uvećava značaj ove inicijative“, naglasio je Kojić.

Odluku o proglašenju rijeke Rzav za zaštićeno područje donosi Ministarstvo za prostorno uređenje i ekologiju Republike Srpske nakon što bude završena studija zaštite kako bi se utvrdilo pod koju kategoriju će to područje da bude zavedeno.

SRNA