Akcija Pero Sipa Hapsenje

Službenici Tužilaštva USK u saradnji sa SIPA sproveli su danas akciju “Pero” koja je rezultat višemjesečne istrage koja je obuhvatila čak 58 fizičkih i pravnih lica.

Osumnjičenim se stavlja na teret da su od 2014. godine do danas na području Federacije BiH, ali i dijela Republike Srpske, pronalazili osobe i nezakonito im pribavljali različite certifikate i diplome od osnovne škole do visokoškolskih ustanova.

Prema riječima portparolke Tužilaštva USK Irene Marjanović-Čavkić osumnjičeni su stekli višemilionsku korist, a pribavili su više hiljada nezakonitih diploma.

– Tako su stekli višemilionsku korist, a nelegalno stečenim novcem su kupovali nekretnine kako bi ga legalizovali – dodala je za Klix.

Budžet FBiH je oštećen za blizu 200.000 KM neplaćenog poreza.

Pripadnici SIPA danas su izvršili pretrese na 12 lokacija širom BiH i uhapsili više osoba nad kojima će biti izvršena kriminalistička obrada te će biti predati dalje u nadležnost tužilaštva. Pretresi su izvršeni na području Bihaća, Cazina, Sarajeva, Zenice, Visokog, Tuzle i Istočnog Sarajeva.U opsežnoj policijskoj akciji je uhapšen i bivši delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i nekadašnji generalni sekretar političke stranke A-SDA Admir Hadžipašić.

Osim Hadžipašića, uhapšen je i Goran Lalović, suvlasnik firme Centar za obrazovanje VITA plus. Navodo su uhapšena i dva radnika SIPA, javlja Avaz.

On je vlasnik vlasnik Centara za obrazovanje odraslih VITA plus Cazin. Ova ustanova osnovana je 22. januara 2014. godine i posjeduje odobrenje za rad koje je izdalo Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK.