Screenshot 2020 11 28 Novo IŽivljavanje Vojnik Azerbejdžana Razvija Zastavu Pred Uništenom Hrišćanskom Crkvom (video)

PRE nekoliko dana na društvenoj mreži Tviter pojavio se novi video snimak skrnavljenja istorijskog zdanja hrama Jermenske apostolske crkve u gradu Šuši u Nagorno-Karabahu.

Svega dan ili dva pre nego što je postignut, po Jermene sraman sporazum između tri strane o prekidu sukoba u Karabahu, pao je istorijski grad Šuši.

U Šušiju su Jermeni živeli oduvek, a sada ih tamo više nema. Grad se nalazi na svega 5 kilometara od Stepanakerta, glavnog grada jermenskog Arcaha ili bolje reći onoga što je od Arcaha ostalo.Sada Azeri hodaju gradom i skrnave jermenske istorijske spomenike u koje spada i velelepni hram Saborne crkve Svetog Spasa iz 19. veka.


Izgrađena između 1868. i 1887. godine, katedrala je osvećena 1888. godine. Oštećena je tokom masakra nad Jermenima u martu 1920. godine od strane Azerbejdžana i doživela je višedecenijski zaborav, sve do raspada Sovjetskog saveza.

Tokom prvog rata za Nagorno-Karabah, Azerbejdžan je katedralu koristio kao depo za oružje i za čuvanje stotina projektila, pa je prešao u ruke Jermena koji su pobedili u Prvom ratu za Karabah.Tokom poslednjeg sukoba za Nagorno-Karabah 2020. godine, oštećen je granatiranjem, 8. oktobra 2020. Jermenija je 14. novembra tvrdila da imaju dokaz da je katedrala vandalizovana, što video snimci i potvrđuju.

Katedrala je obnavljana nakon Prvog rata i ponovo osvećena 1998. godine. Velika je znamenitost Šuše i Karabaha i kulturno-istorijski spomenik nepriznate Republike Aršah. Visok 35 metara, Ghazanchetsots je jedna od najvećih jermenskih crkava na svetu.

(Srbija danas)