Pokrajina Sirakuza na Siciliji gde je danas izmereno 48,8 stepeni Celzijusa i to je, kako se navodi, najviša temperatura otkad postoji meteorološko merenje na tlu Evrope

Milanski medij objavio je podatke o merenjima Agrometeorološkog informativnog servisa Sicilije u gde se navodi da je danas u 14 časova u gradiću Floridija koji se nalazi u pokrajini Sirakuza izmereno rekordnih od 48,8 stepeni po Celzijusovoj skali.Do sada je zvanični rekord držala Atina u kojoj je 1977. godine izmereno 48 stepeni celzijusa, ali ipak je u septrembru 1999. godine na Siciliji izmereno 48,5 stepeni, međutim to merenje ipak nije zvanično potvrđeno kao rekordno.

Međutim, ni današnji rekord Floridije još uvek nije službeno potvrđen, iz razloga jer to moraju da učine stručnjaci Svetske meteorološke organizacije. Unutrašnjost pokrajne Sirakuze nalazi se na posebnom mestu koje zbog svog specifičnog položaja i geografske konformacije dodatno podiže temperaturu do najviših vrednosti. Ono što je interesantno jeste činjenica da na desetak kilometara od Floridije temperature su i do 12 stepeni niže, a stručnjaci objašnjavaju da na vrlo visoke temperature na Siciliji, u centralnoj i južnoj Italiji, a ponekada i na severu, utiče vazdušna struja koja stiže iz Sahare.

Crveni meteo alarm sutra će biti na snazi u desetak italijanskih gradova, a u petak u 15.