FOČA – Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Foča Srđan Stanković ocijenio je danas da je puštanje na slobodu bez bilo kakvih mjera zabrane za šestoricu osumnjičenih za svirepi zločin nad srpskim civilima u Jošanici na Nikoljdan 19. decembra 1992. godine, još jedno ponižavanje žrtava i uvreda za preživjele.

Stanković je naglasio da u radu pravosudnih institucija BiH nema ništa novo i normalno, jer zbog zločina nad Srbima niko nije osuđen ili zadržan duže od pet dana.

“To je jedan neviđen zločin da se djeca od dvije godine zakolju na kućnom pragu, da to 30 godina niko nije osudio, da se drži u ladicama, a zna se pojedinačno ko je djecu ubio. Više niko ne zna šta je veći zločin Tužilaštva što taj predmet drži u ladici 15 godina ili onih koji su ubijali djecu”, rekao je Stanković Srni.

On je istakao da posebno boli to što su osumnjičeni pušteni na slobodu samo dan nakon 30 godina od ovog zločina.

“To je jedan vid uvrede i ponižavanja svih koji su stradali u Jošanici, da ih kobajagi uhapse uoči Nikoljdana, a drugi dan Nikoljdana ih puste. I to je neka vrsta zločina”, ocijenio je Stanković.

On je naveo da se u Boračkoj organizaciji Foča ne mogu ničemu nadati, ako je tačno da su osumnjičeni pušteni bez ikakve mjere zabrane.

“Možda su danas u Tursku otišli, ne nadamo se ničemu – ni hapšenju ni presudama, jer to nas je do sada Tužilaštvo naviklo”, zaključio je Stanković.

Ovakvom odlukom Tužilaštva razočarani su i u opštinskoj Organizaciji porodica poginulih iz koje, ipak, poručuju da ne gube nadu da će optužnice uskoro biti podignute.

Šestorica osumnjičenih, koji su uhapšeni prošle sedmice, a nakon nekoliko dana pušteni, kako je ranije rečeno u Tužilaštvu, terete se da su kao komandanti i pripadnici Višegradske brigade takozvane Armije BiH učestvovali u napadu na Jošanicu i počinjenju zločina nad stanovništvom, kada je ubijeno 56 mještana srpske nacionalnosti, među kojima je bilo i žena i djece.

Oni se sumnjiče i da su počinili krivična djela organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih djela ratnih zločina, te povrede zakona ili običaja rata.

Iz Tužilaštva je nakon hapšenja rečeno da se osumnjičeni ispituju i da postupajući tužilac sa saradnicima i partnerskim policijskim agencijama nastavlja ispitivanje osumnjičenih, saslušanje svjedoka i rad na predmetu u pravcu podizanja optužnice, koja se očekuje uskoro, te da će uz optužnicu, biti predložene i određene mjere prema osumnjičenima.