Za pet zemalja Zapadnog Balkana, od 1. jula na snazi je sporazum o ukidanju rominga.To podrazumijeva da stanovnici BiH, Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore i Albanije, mogu, bez dodatnih troškova, da koriste mreže unutar tih zemalja, i telefoniraju kao kod kuće. Da li je tako, i da li ima nedoumica, raspitala se ekipa RTRS.

Osnovno jeste da, prilikom korišćenja usluga telefoniranja ili korišćenja interneta u nekoj od država potpisnica sporazuma, postoje određena pravila za pripejd i postpejd korisničke pakete.O tome će vas, na primjer prilikom ulasku u Crnu Goru, automatski dočekati Mtelovo obavještenje, kao i o korišćenju mobilnog interneta.

Za internet u romingu, treba da bude uključena opcija “prenos podataka”, a kod starijih, tzv. APN telefona, potrebno je da bude uključena opcija “Smart”.

Ukoliko domaći korisnici imaju tehničkih nedoumica, korisnicima Mtela na raspolaganju je Kol centar 080050000, ili 065 101010, za pripejd korisnike, kako bi ih operater mogao voditi do željenog rješenja.