Čačak — Dragomir Grujović (60) oslobođen je optužbi da je počinio krivična dela ratni zločin i pokušaja ubistva presudom Okružnog suda iz Novog Mesta u Sloveniji. Ta odluka stigla je na kućnu adresu kapetana prve klase iz Čačka posle skoro tri decenije.

Slovenački sud ukinio je i rešenje o pritvoru protiv Grujovića, doneto u prošlom veku, a na osnovu presude sledi povlačenje dve Interpolove poternice protiv oficira Vojske Srbije, raspisane na osnovu zahteva pravosuđa Slovenije. “Sve ove godine živeo sam pod velikim psihičkim pritiskom, nigde nisam mogao da putujem, jer bih u suprotnom bio uhapšen. Drago mi je što je konačno pravda zadovoljena, pa makar to bilo i posle trideset godina. Sve ovo vreme u tom sudskom procesu bio sam sam, samo uz nekoliko prijatelja uz sebe i naravno uz veliku podršku advokata uspeo sam da dokažem svoju nevinost”, rekao je za RINU

U poslednjoj, oslobađajućoj presudi, stoji da se odbija optužba tužilaštva u Novom Mestu da je juna 1991, službujući kao podoficir JNA u obližnjem skladištu Mokronog, učinio ratni zločin tako što je, kao zapovednik skladišta JNA u Pušćavi kod Mokronoga, gde je čuvano 7,2 miliona litara goriva, zastrašivao civilno stanovništvo.

Drugo delo teretilo je ovog junaka da je 29. juna 1991. na udaljenosti od pet metara dva puta iz pištolja pucao u komandanta skladišta slovenačkog kapetana Branimira Furlana, te ga pogodio samo jednim hicem u desnu preponu, ali bez povrede životno važnih sudova ili živaca, čime bi počinio pokušaj ubistva. Delo je, ako je počinjeno, zastarevalo juna ove godine, dakle posle tri decenije.